Välj en sida

Sagan om ringen, eller Härskarringen (originaltitel The Lord of the Rings), är en fantasyroman skriven av J.R.R. Tolkien. Den utgavs på engelska för första gången 1954–1955 uppdelad i tre volymer. Tolkien hade redan 1937 i “Bilbo: En Hobbits Äventyr”, introducerat både Härskarringen, och flera av huvudfigurerna i trilogin. Handlingen kretsar kring kampen mellan gott och ont. I centrum står den magiska härskarringen, som en gång för länge sedan smiddes av mörkrets herre Sauron för att härska över de andra ringar som han hade skänkt till sina fiender. Och nej, sannolikt behövs inte handlingen nämnas mer, för med största sannolikhet har du redan sett trilogin. Men här är tio fakta du säkerligen inte kände till i alla fall!

Sean Connery kunde ha spelat Gandalf…

Rollen som Gandalf var egentligen till en början erbjuden Sean Connery, som artigt tackade nej. Hur kan man tacka nej till något sådant stort, undrar säkert du? Jo, av den enkla anledningen att han inte förstod manuset efter att ha läst det, simpelt nog. Vi hoppas åtminstone att han förstod handlingen efter att ha sett trilogin.

Över 18 000 kostymer…

Totalt gjordes över 18 000 kostymer och klädesplagg för inspelningen av trilogin. I vissa fall behövdes upp till 40 identiska plagg göras för en del scener.

Skrev trilogin med pekfingermetoden…

Efter att ha skrivit totalt över 1 200 sidor text till böckerna måste man ju förutsätta att J.R.R. Tolkien är en mästare på att hantera en skrivmaskin! Men riktigt så är det inte. Sanningen är den att författaren använde sig bara av två fingrar för att få ihop texten till samtliga sidor. Snacka om att ha tålamod!

Hobbit-filmerna fick en avsevärt större budget…

De två hittills lanserade Hobbit-filmerna fick en rejäl budget efter succén med Sagan om Ringen. För att vara exakt hade Hobbit-filmerna tillsammans dubbelt så stor budget som alla de tre Sagan om Ringen-filmerna hade ihop!

Vägrade flyga helikopter…

Sean Beans (Boromir) flygfobi när det kommer till helikoptrar skapade stora problem för inspelningsteamet. Varje gång som besättningen skulle flygas upp i ett av Nya Zeelands berg för inspelning av scener vägrade herr Beans att följa med. Istället fick han klättra upp för det höga berget – varje gång.

10 fakta du antagligen inte visste om The Sopranos

The Sopranos är en amerikansk TV-serie som gick mellan 1999 - 2007. Det är en av de serier som har ett av de högsta betygen på IMDb och har hyllats av både filmkritiker och tittare världen över. Serien utspelar sig i New Jersey, USA, och handlar om maffiabossen Tony...

10 fakta du antagligen inte visste om TV-serien Seinfeld

Seinfeld är en amerikansk situationskomedi, skapad av Larry David och huvudrollsinnehavaren Jerry Seinfeld. Serien sändes mellan 1989 och 1998. Totalt producerades 180 avsnitt, uppdelade på nio säsonger. Serien blev en av de populäraste någonsin, både i USA och i...

10 fakta du antagligen inte visste om Nyckeln till Frihet

Nyckeln till Frihet är enligt IMDb klassad som världens bästa film genom tiderna, med ett toppbetyg på 9,3 - vilket ingen annan film når upp till! Filmen är från 1994 och handlar om Andy Dufresne, en tystlåten och ambitiös man med en lysande karriär som bankman. När...