10 fakta du antagligen inte visste om Sagan om Ringen

Sagan om ringen, eller Härskarringen (originaltitel The Lord of the Rings), är en fantasyroman skriven av J.R.R. Tolkien. Den utgavs på engelska för första gången 1954–1955 uppdelad i tre volymer. Tolkien hade redan 1937 i ”Bilbo: En Hobbits Äventyr”, introducerat både Härskarringen, och flera av huvudfigurerna i trilogin. Handlingen kretsar kring kampen mellan gott och ont. I centrum står den magiska härskarringen, som en gång för länge sedan smiddes av mörkrets herre Sauron för att härska över de andra ringar som han hade skänkt till sina fiender. Och nej, sannolikt behövs inte handlingen nämnas mer, för med största sannolikhet har du redan sett trilogin. Men här är tio fakta du säkerligen inte kände till i alla fall!


01Rollen som Gandalf var egentligen till en början erbjuden Sean Connery, som artigt tackade nej. Hur kan man tacka nej till något sådant stort, undrar säkert du? Jo, av den enkla anledningen att han inte förstod manuset efter att ha läst det, simpelt nog. Vi hoppas åtminstone att han förstod handlingen efter att ha sett trilogin.

02

Totalt gjordes över 18 000 kostymer och klädesplagg för inspelningen av trilogin. I vissa fall behövdes upp till 40 identiska plagg göras för en del scener.

SaganRingen3
03Efter att ha skrivit totalt över 1 200 sidor text till böckerna måste man ju förutsätta att J.R.R. Tolkien är en mästare på att hantera en skrivmaskin! Men riktigt så är det inte. Sanningen är den att författaren använde sig bara av två fingrar för att få ihop texten till samtliga sidor. Snacka om att ha tålamod!

04De två hittills lanserade Hobbit-filmerna fick en rejäl budget efter succén med Sagan om Ringen. För att vara exakt hade Hobbit-filmerna tillsammans dubbelt så stor budget som alla de tre Sagan om Ringen-filmerna hade ihop!

SaganRingen2
05Sean Beans (Boromir) flygfobi när det kommer till helikoptrar skapade stora problem för inspelningsteamet. Varje gång som besättningen skulle flygas upp i ett av Nya Zeelands berg för inspelning av scener vägrade herr Beans att följa med. Istället fick han klättra upp för det höga berget – varje gång.

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar