10 fakta du antagligen inte visste om schäfer

Den tyska schäferhunden, också kallad bara ”schäfer”, kommer ursprungligen från Tyskland (kanske inte helt oväntat). Hundrasen har på kort tid kommit att bli en populär familjehund, och som också används inom hundratals olika yrken och användarområden. Bara i hemlandet Tysklands föds det mellan 50 000 – 60 000 valpar årligen. Har du kanske planer på att införskaffa en schäferhund? Eller äger du redan en? Här är åtminstone tio fakta som du bör känna till om denna omåttligt populära och underbara hundras.


01 Den tyska schäferhunden är onekligen populär. Bara i USA är det den näst mest registrerade hundrasen, och i länder världen över används schäferrasen som vakthund, familjehund, servicehund, inom uppvisning, militären och polisen. Ja, vad kan den egentligen inte användas till?

02

Schäferhundarna fick sitt stora genomslag, speciellt i USA, efter första världskriget. Hundarna användes mycket i krig mot tyskarna, och när de amerikanska soldaterna såg vad hundarna var kapabla till tog de efter krigets slut hem hundarna till sina familjer. Därefter har rasen avlats fram och blivit en av de mest populära i landet.

tyskschafer4
03För att få en stjärna på ”Walk of Fame” i Hollywood krävs det minst sagt hög prestige. Hela två schäferhundar har lyckats få varsin stjärna; Rin-Tin-Tin och Strongheart.

 

04En studie gjord på hundra olika hundraser visar att schäferhunden är den tredje smartaste rasen av dem alla. De enda två som har blivit högre rankade är Pudel (2) och Border Collie (1)

schaferhund1
05En hund kan bitas, väldigt hårt dessutom. Det är vi nog alla överens om. Men visste du att en schäferhund kan bita i sån kraft att det motsvarar cirka 108 kilo i ren käkkraft? Jämför detta med människan som ”bara” kan bita i cirka 40 kilos styrka.

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar