Välj en sida

Schimpansen, eller Pan troglodytes för den som föredrar latin, är tillsammans med bonobon den människoapa som är närmast släkt med oss människor, den delar omkring 98% av sina gener med oss människor. I vilt tillstånd väger en vuxen schimpans cirka 40–65 kg. Hanar kan bli upp till cirka 160 cm långa, och honor upp till cirka 130 cm. Huvudsakligen täcks kroppen av grovt, svart hår, med undantag för ansikte, fingrar, tår, handflator och fotsulor. Schimpansens tummar är motställbara, precis som på människan, men även stortårna fungerar på samma sätt och medger precisionsgrepp. Men det här visste du säkert såklart redan, så här kommer tio fakta som du kanske inte hade så bra koll på istället!

Schimpansungen stannar länge hos sin mor…

Schimpanser föder bara omkring en gång var femte eller sjätte år i det vilda. Deras avkomma stannar ofta med mamman så länge som tio år efter födseln. Honans dräktighetstid varar mellan åtta till nio månader, ungefär som en människas. När en schimpansmamma får sitt första barn är hon ofta väldigt osäker på hur hon ska ta hand om det, men tar efter hur andra mammor tar hand om sina barn och lär sig efter hand.

Likt oss människor tar de hand om varandra…

Om en schimpansmamma tragiskt nog skulle , kommer det äldsta barnet att ta hand om sina småsyskon. Det hör inte heller till ovanligheten att andra schimpanser ”adopterar” minstingarna och tar hand om dem tills de kan klara sig själva. Schimpansernas beteende i uppfostran och tillgivenhet är väldigt likt människans.

Även schimpanser använder sig utav redskap…

Med undantag för människan är schimpansen det djur som i störst utsträckning använder sig av redskap, troligen på grund av att dess miljö erbjuder möjligheter till användning av redskap i större utsträckning än miljön som de andra stora människoaporna lever i. Förutsättningar för tillverkning och användning av redskap är schimpansens upprätta sittställning och dess motsättliga tummar. En studie nyligen (2010) gjord tyder på att det främst är honorna som bidrar till att föra kulturen vidare, då antalet kulturella drag tydligt hängde ihop med antalet honor i flera studerade grupper. Det har också visats i specialdesignade experiment att schimpanser tenderar att i första hand lära sig nya beteenden av högre rankade individer.

De är utrotningshotade, äts av oss människor och utnyttjas på serveringar…

Schimpansen är en hotad art och har utrotats i flera länder. Man skjuter vuxna djur och äter köttet, ungarna säljs. Eller så får de leva fastkedjade på serveringar för att locka kunder. Det är också vanligt att de blir försöksdjur. En del sjukdomar kan spridas från människa till schimpans, för att till exempel nämna ebolavirus och malaria.

De är närmare släkt med oss än vad de är med gorillan…

Schimpansen är närmare släkt med oss människor än vad den är till gorillan. Det vill säga att vår DNA och schimpansernas DNA har mer gemensamt än vad schimpansernas och gorillornas DNA har gemensamt.

10 fakta du antagligen inte visste om Border collie

10 fakta du antagligen inte visste om Border collie

Hundrasen Border collie ingår i gruppen vallhundar och har sitt ursprung från Storbritannien. De härstammar från gränsområdet mellan England och Skottland, vilket också har blivit en del av hundrasens namn ("border" som betyder "gräns"). En undersökning från 2012/2013...

10 fakta du antagligen inte visste om guldfiskar

10 fakta du antagligen inte visste om guldfiskar

Guldfisk (Carassius auratus) är en söt- till brackvattensfisk som tillhör familjen karpfiskar. Det är en oerhört populär prydnadsfisk och hålls ofta i trädgårdsdammar och som akvariefisk. Men hur mycket vet du egentligen om guldfiskar? Här är tio kul fakta som du...

10 fakta du antagligen inte visste om dalmatiner

10 fakta du antagligen inte visste om dalmatiner

Den allmänna uppfattningen är att hundrasen dalmatiner har spritts över Europa med romerna, men man vet inte riktigt till hundra procent. Man är dock ganska överens om att den har sitt ursprung från Kroatien. Främst använde romerna den som gårds- och jakthund....