Välj en sida

Scientologi är en nyreligiös rörelse skapad av den amerikanske författaren L. Ron Hubbard (mest känd för science fiction men även för western, fantasy, med mera). Scientologikyrkan har kanske gjort sig som mest känd för sin rekrytering av kända skådespelare, där bland annat Tom Cruise är ett stort ansikte utåt för sekten. Den primära organisationen som förespråkar scientologi är Scientologikyrkan, en hierarkisk organisation grundad av Hubbard, medan oberoende grupper som använder Hubbards material kollektivt kallas ”den fria zonen”. Hubbard utvecklade scientologiläran 1952 som en fortsättning på hans tidigare system för självhjälp, dianetik. Hubbard karakteriserade senare scientologi som en ”praktisk religiös filosofi” och grunden för en ny religion. Scientologi använder sig av auditing (i Sverige benämnt auditering), en mycket kritiserad andlig rehabiliteringsfilosofi, och täcker ämnen såsom moral, etik, avgiftning, utbildning och ledarskap.

Scientologikyrkan har tidigare öppet kritiserat negativ publicering om sig själva och har aldrig varit rädda för att aggressivt tystat journalister och andra organisationer. Hackergruppen ”Anonymous” är ett bra exempel på scientologikyrkans handlande. Här är dock tio fakta som du kanske inte tidigare visste om den relativt nygrundade sekten!

Inte så stora som de hävdar…

Medan Scientologikyrkan själva påstår sig ha över 10 000 000 medlemmar, hävdar dess kritiker att de bara har runt 500 000 medlemmar. Främst i USA, Sydafrika och Australien. Med andra ord vet man inte säkert hur stor sekten är, eftersom scientologerna inte lämnar trovärdiga siffror.

Våra själar kommer ursprungligen från andra planet, enligt tron…

Scientologer tror att våra själar tidigare har levt på andra planeter innan vi fick vårat liv här på jorden. En person kan heller inte gå vidare förrän ”avvikelser” från tidigare liv har rensas.

Rörelsen ska enligt de själva vara grundad tack vare vetenskapliga metoder…

Scientologerna tror att grundaren bakom rörelsen, L. Ron Hubbard, upptäckte religionen genom vetenskapliga metoder, och inte genom uppenbarelse, som de flesta andra religionerna. Detta förklarar alltså också namnet på rörelsen.

Deras andliga rehabiliteringsfilosofi har blivit högt kritiserad…

Scientologerna eliminerar självdestruktiva beteenden genom att rensa sina sinnen och dåliga minnen, vilket kallas för ”engram”. Detta genom terapisessioner som kallas för ”revision”. Specifikt definierade grundare L. Ron Hubbard (på bilden nedanför) en engram som ”en mental bild av ett ögonblick av smärta och medvetslöshet.

Det är inte direkt gratis att vara medlem…

Något som rörelsen har blivit oerhört kritiserade för är att medlemmarna måste betala ett betydande belopp för att få delta i kyrkan, och även terapisessioner, för att sedan kunna gå vidare till ”nya nivåer” av förståelse.

10 fakta du antagligen inte visste om ramadan

10 fakta du antagligen inte visste om ramadan

Ramadan är i den muslimska kalendern den nionde månaden och en helig fastemånad som är en av islams fem pelare. Ramadan är den månad under vilken Koranen först uppenbarades för profeten Muhammed. Under 29 eller 30 dagar måste alla rättrogna muslimer fasta, det vill...

10 fakta du antagligen inte visste om Sixtinska kapellet

10 fakta du antagligen inte visste om Sixtinska kapellet

Sixtinska kapellet är påvens privata kapell i Vatikanstaten. Det används även vid en konklav. Kapellet består av ett långt, enkelt rum täckt av ett tunnvalv med fönsteröppningar, ritat av arkitekten Baccio Pontelli. Det uppfördes 1473–1481 på uppdrag av Sixtus IV. År...