10 fakta du antagligen inte visste om Serneke

Serneke Group AB är en byggkoncern med verksamhetsområde i Sverige. År 2002 grundades SEFA Bygg och konsult AB, namnet ändrades senare efter utökning till SEFA AB och ännu senare till det nuvarande – Serneke Group AB. VD och grundare är Ola Serneke, som föddes i Alingsås 1971. Med detta sagt hoppar vi rakt på sak – här är allt du behöver veta om ett byggbolag med ambitioner som heter duga!01) Serneke är ett av Sveriges snabbast växande byggföretag och har gått från noll till tre miljarder i omsättning på 13 år. Det långsiktiga målet är att vara en av världens 30 största byggkoncerner till år 2030.

02) Grundaren och VD:n, Ola Serneke, är väldigt händig och byggde om en gammal pråm till en lyxig husbåt i sin ungdom och seglade med den till Stockholm där han sålde båten.

03) Idén om Karlastaden väcktes hos Ola Serneke i början av 2000-talet. När han i Älvrummet i Göteborg vid den tiden presenterade sin vision om ett höghus och en blandstad blev han utskrattad. Skrattar bäst som skrattar sist, eller hur är det man brukar säga?

serneke1

04) När Prioritet Serneke Arena byggdes behövde stora mängder berg sprängas bort. För att minimera antalet transporter och värna om miljön stationerades en betongstation på arenan. På så sätt sparades cirka 1 400 tunga transporter av enbart betong. Miljötänk.

05) Högt upp i Karlatornet kommer det finnas en skybar dit alla är välkomna. En solig dag kommer man kunna se Danmark därifrån.

06) Ola Serneke är väldigt idrottsintresserad och har åkt ett antal Vasalopp, Marcialonga och Cykelvasan. Idrottskulturen finns i företaget som har en egen idrottsförening och är storsponsor av både IFK Göteborg och Frölunda Indians.

07) I Stockholm planerar Serneke att bygga en multisportanläggning som är större än Prioritet Serneke Arena (se bild nedanför).

serneke2

08) Om Karlatornet med sina 266 meter stod klart idag skulle det vara den näst högsta byggnaden i västra Europa, efter The Shard i London.

09) Serneke hette tidigare Sefa Bygg och bytte namn i en omprofilering år 2014 då det internationellt finns flera andra bolag som heter så. Serneke ville skapa något unikt och namnet kommer såklart från grundaren och VD:n Olas efternamn.

10) Prioritet Serneke Arena är en av Göteborgs största byggnader med en yta på 45 300 kvadratmeter (motsvarande drygt sex fullstora fotbollsplaner).

 

Läs även
volvofokus
10 fakta du antagligen inte visste om Volvo

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar