10 fakta du antagligen inte visste om William Shakespeare

06Ingen har blivit så citerad som William Shakespeare…
Enligt Oxford Dictionary of Quotations har Shakespeare skrivit en tiondel av de mest citerade citat som någonsin har skrivits eller talats i det engelska språket. Du som är van internetanvändare trillar nog över en hel del citat från Shakespeare som flödar omkring på Facebook och andra sociala medier också.

07

När det inte längre gick att leasa fick man bygga om…
Under år 1597 leasade Shakespeares företag, ”The Lord Chamberlain’s Men”, teatern. Ägaren av teatern var dock ovilliga att förnya lånet och den 28 december 1598 valde istället Shakespeares företag ”The Lord Chamberlain’s Men” – och omkring ett dussin arbetare – att demontera teatern och lät en ny återuppbyggas över Themsen. Den nya teatern blev känd som New Globe (se bilden nedanför).

williamshakespeare3

08Sju år efter hans död publicerade hans vänner från teatern hans verk…
William Shakespeare är kanske mest berömd som dramatiker, men han har även skrivit episka dikter och sonetter. Hans samlade dramer publicerades postumt 1623, hela sju år efter hans död, av några vänner från teatern. Denna samling kallas ”First Folio”. Före denna hade 18 dramer publicerats som kvarto, men dessa anses vara av sämre kvalitet.

09

Hamlet trycktes redan 1603…
Av de 38 dramerna är det särskilt några som blivit berömda och Hamlet är en av dessa. Den trycktes 1603 med titeln ”Den tragiska historien om Hamlet, prins av Danmark”, och bygger på en krönika av Saxo Grammaticus. I denna pjäs framför Hamlet en monolog som innehåller det ofta citerade uttrycket: ’Att vara eller inte vara’. Många tror felaktigt att prinsen håller i ett kranium när han säger detta, men det är i själva verket ur en annan scen; kraniet tillhör hovnarren Yorrick, som jobbade på slottet (Hamlet talar om att han ridit på Yorriks rygg). Just tillvarons intighet och det meningslösa i att en bedragen hämnas, brukar framhållas som dramats kärna. Tragedin ”Romeo och Julia” har närmast blivit ett allmänbegrepp för den omöjliga kärleken, och ligger till grund för verk av andra konstnärer, som musikalen ”West Side Story”. I Verona, där Romeo och Julia utspelas, finns en balkong som kallas Juliabalkongen, och som staden anser verkligen är den plats där den känslosamma balkongscenen ska ha skett på riktigt.

forspel4

010Han stavade aldrig sitt namn ”William Shakespeare”…
Det finns mer än åttio stavningsvarianter registrerade för Shakespeares namn, allt från ”Shappere” till ”Shaxberd”. I de få signaturer som har överlevt har Shakespeare stavat sitt namn bland annat ”Willm Shaksp”, ”William Shakespe”, ”Wm Shakspe”, ”William Shakspere”, ”Willm Shakspere” och ”William Shakspeare” – men aldrigWilliam Shakespeare”.
Läs även
napoleonbonapartefokus
10 fakta du antagligen inte visste om Napoleon Bonaparte

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar