10 fakta du antagligen inte visste om Siberian Husky

Den nordliga slädhundsspetsen och polarhunden Siberian Husky har vunnit hundägares hjärtan världen över i decennier! Siberian Husky är stark, köldhärdig och uthållig och passar bäst hos friluftsintresserade ägare, då dessa hundar behöver mycket motion. Sitter du möjligtvis hemma med en sån här goding? Eller går i tankar på att införskaffa dig en? Då bjuder vi på tio fakta som du kanske inte redan kände till!01) Rasen växte sig stor under guldrushen i USA år 1909, där de hjälpte till att transportera guld i det kalla Alaska. År 1925 gjorde ett gäng Husky-hundar en hjälteinsats på Alaska, då de räddade en liten by på Alaska från difteri – en farlig bakteriesjukdom som påverkar andningen. Hundarna sprang över 100 mil i -23 grader för att hämta antitoxinet! Snön hade blivit så tät att flygplan inte kunde lyfta eller landa.

02) Under andra världskriget var det inte bara schäferhundar som användes, utan även Siberian Husky användes flitigt i sök- och räddningsuppdrag.

03) De flesta ägarna kommer antagligen att vara överens om att en av de bästa egenskaperna hos Huskies är hur tillgivna de är. Detta drag innebär också att de inte är de bästa vakthundarna. De är antagligen mer benägna att välkomna en inkräktare snarare än att varna och skrämma bort honom.

siberianhusky1

04) DNA som fanns på gamla ben från en arktisk varg visar att Huskies antagligen är en av de äldsta hundraserna. Man gissar på att rasen eller en rasliknande hund har existerat i över 27 000 år.

05) Kända för att vara en självständiga tänkare, kommer Huskies ibland att ignorera dina kommandon, och väljer istället att se dem sin mer genomtänkta förslag från din sida. Deras självständiga tänkande kan och resultera i att träningen för att göra dem rumsrena ibland kan bli lite svårare.

06) Rasen är helt exemplariska när det kommer till barn! De är så tillförlitliga när det kommer till barn att eskimåer i västra Chukotka ofta använder hundarna som ”barnvakter”.

07) Vetenskapliga studier har visat att Huskies visar en form av gensvar på mänskliga tårar och vill således trösta människor som är ledsna eller upprörda.

siberianhusky2

08) Hundrasen älskar att utforska, och har du inget inhägnat område för din hund kan vi lova att den med största sannolikhet kommer att rymma iväg på äventyr! Rasen är även känd som ”utbrytningsexpert”!

09) Även om rasen i fråga inte skäller alltför ofta, är de faktiskt en av de raser som är mest vokabulär av sig, då de gör ifrån sig ljud i form av ylande och annat ”prat”. Du har säkert någon gång sett en Husky göra ljud ifrån sig på Youtube, så att den låter som en människa som pratar!

10) Likt Golden Retrievers och en del andra hundraser kan även Siberian Husky tränas till att bli terapihundar, eller hjälpsamma hundar som kan detektera sockerfall hos diabetiker.

BONUS) Heterokromi – ett blått öga och ett brunt – är ett ganska vanligt förekommande hos Siberian Husky.

 

Läs även
schaferhundfokus
10 fakta du antagligen inte visste om schäferhund

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar