10 fakta du antagligen inte visste om Sibirien

06En motorväg full av människoben…
Det finns en motorväg i Sibirien som innehåller ben från de arbetarna som omkom under bygget. Det ansågs vara lättare att låta dem ligga kvar och begravas med vägen, snarare än att plocka bort kropparna och begrava dem ordentligt.

07

Sandöknen i snööknen…
Det finns en ”miniatyröken” med sanddynor mitt i Sibirien. Sandöknen kallas för ”Chara Sands” och är cirka 10 gånger 5 kilometer lång. Se bild nedanför.

08Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder…
Sibiriens klimat är mycket strängt, vilket gör området till det troligen kallaste av människor bebodda området i världen. Under vintern utvecklas ett mycket mäktigt högtryck över Sibirien, vars kalla vindar strömmar ut över den asiatiska kontinenten. Det är inte ovanligt att temperaturen sjunker till 40-50 minusgrader om vintrarna. I den lilla byn Ojmjakon har man uppmätt norra halvklotets lägsta temperatur (–71,2 °C).

09

Pleistocene Park…
Pleistocene Park är ett reserverat i den ryska delen av området, där målet är att återskapa ett 13 000 år gammalt ekosystem. Människor från alla världens länder har forskat i området sedan år 1988.

Sprit och tobak – ett måste…
Under år 1990 uppkom en tobaks- och spritbrist i området, vilket orsakade en tre dagars långt upplopp. Fram till andra världskriget var dessutom te en giltig valuta och handelsvara i hela Sibirien.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om Ryssland

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar