10 fakta du antagligen inte visste om Sixtinska kapellet

06Återvände efter 22 år…
Altermuren
består av en annan känd målning: ”Den sista domen”. Det målades också av Michelangelo, som återvände tjugotvå år efter att han hade avslutat målningsarbetet på taket.

07

Nakenbilderna ansågs opassande…
De många nakenbilderna i freskerna har orsakat kontroverser i det förflutna. År 1564 ansåg Trentesrådet att bilderna var oanständiga och beordrade Daniele da Volterra att täcka dem med fikonblad, kläder och andra föremål. Men under de stora återställningsinsatserna från 1980-talet till 1990 avlägsnades många av dessa tillägg, vilket avslöjade många tidigare osedda detaljer.

085 000 000 besökare årligen…
Det Sixtinska kapellet är en historisk byggnad med sådant erkännande att över fem miljoner människor besöker det varje år – det är ungefär lika mycket som hela Norges befolkning!

09

Kardinalerna lägger sin röst under ed…
Kardinalerna möts i Sixtinska kapellet för att lägga fram sina röster under ed varje gång en ny påve ska väljas. Denna tradition har utspelat sig sedan år 1492. Det finns en liten sidokammare med namnet ”Tears Room” (”tårrummet” översatt till svenska). Det är hit den valda kandidaten tas efter att ha vunnit valet som påve, för att lindra valprocessens känslor.

Oerhörd säkerhet…
Kameror
är förbjudna under besökstider för att skydda målningarna. Men under valet av en ny påve har säkerheten också ökat genom årens gång; kardinalerna måste i dag skannas efter avlyssningsenheter innan de går in. Totalt finns det 115 säkerhetskontroller!
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om bibeln

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar