10 fakta du antagligen inte visste om självmord

Självmord är ett ämne som tyvärr är oerhört tabubelagt. Helst ska man inte prata om det, och gör man det så gäller det helt klart att vara i rätt grupp av människor. För att vi människor ska kunna förstå oss på självmord bättre, och även kunna arbeta aktivt för att hjälpa självmordsbenägna, gäller det också att vi kan föra en öppen konversation om det. Därför tänkte vi – trots en risk att trampa någon på tårna – bjuda på tio fakta som du bör känna till om självmord. 

01) I princip varannan minut tar någon livet av sig i Kina, vilket resulterar i cirka 250 000 – 300 000 per år. Landet står för cirka en fjärdedel av de totala självmorden som sker globalt sett.

02) Det är avsevärt mer sannolikt att någon dör av självmord än av mord. För varje mord som sker i världen är det alltid tre gånger mer självmord.

03) Mellan mars-maj sker det som mest självmord världen över, med en ökning på cirka 4-6% jämfört med övriga månader.

sjalvmord1

04) En amerikansk högskolestudent begick självmord genom att ta en överdos av tabletter framför en webbkamera medan vissa användare eggade honom. Ett liknande scenario har även utspelat sig i Sverige. Det finns också flera webbplatser som ger detaljerad information om de mest effektiva sätten att begå självmord på.

05) Även om det är en vanlig uppfattning att självmordsantalet är högst bland de unga, så är det i själva verket de äldre som står för den högsta självmordsstatistiken.

06) Många studier har visat ett klart samband mellan sportlags prestationer och supportrarnas självmordsförsök.

07) Mellan 5-10% av alla självmord sker på mentala sjukhus.

sjalvmord2

08) Det finns vissa belägg för att självmordsförsök under den första veckan i menstruationscykeln kan vara förknippade med låga nivåer av östrogen.

09) I forna tider föredrog vissa soldater att begå självmord i stället för att tas till fånga eller torterade av sina fiender. Till exempel, år 473 valde 960 judar att sätta sitt liv till i vad som verkar ha varit ett massmord/självmord ovanpå Masada snarare än förslavas av romarna. Endast två kvinnor och fem barn lyckades undgå denna döden.

10) 80% av alla som tar sitt eget liv har försökt åtminstone en gång tidigare att sätta stopp för sitt liv.

BONUS) Att hänga sig är den vanligaste handlingen till självmord.

Läs även
dodsstraffokus
10 fakta du antagligen inte visste om dödsstraff

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar