10 fakta du antagligen inte visste om sjukdomar

Alla har vi nog titt som tätt åkt på den där förbannade förkylningen som aldrig riktigt bryter ut och ger sig av. Men oftast vet vi faktiskt vad förkylningen beror på och brukar egentligen vara en bagatell jämfört med många av alla de konstiga sjukdomar vi känner till. Här är tio fakta som du bör känna till om några av våra sjukdomar som florerar på jordklotet.

01) Hjärtsjukdomar dödar årligen fler människor än cancer, diabetes, krig, terrorism, hunger, självmord och mentala sjukdomar tillsammans.

02) Kärt barn har många namn, sägs det. Men inget slår nog syfilis. När sjukdomen blev mer och mer känd fick den en himla massa namn beroende på var i världen man bodde. Engelsmännen kallade den för ”franska sjukan”, fransmännen kallade syfilis för ”spanska sjukan”, tyskarna kallade den för ”fransk ondska”, ryssarna döpte syfilis till ”polska sjukan” och polackerna kallade sjukdomen i sin tur för ”turkiska sjukan”. Turkarna var inte sämre och kallade syfilis för ”den kristna sjukan”. Även japanerna skyllde sjukdomen på kineserna, och kallade syfilis för ”den kinesiska sjukan”.

03) Bristen på toaletter i Indien kostar landet cirka 50 miljarder dollar om året på grund av dödsfall i låga åldrar och hygienrelaterade sjukdomar. Det finns inget land i världen som lider så mycket av magsjuka och matförgiftningar som Indien gör.

sjukdomar1

04) Professionella NFL-spelare i USA löper tre till fyra gånger större risk att i äldre dagar få Alzheimer, Parkinson eller Lou Gehrigs sjukdom (ALS).

05) Under AIDS-epidemin å 1980-talet var utbildning och informationen om sjukdomen väldigt begränsad av politiska skäl. När den amerikanska generalen C. Everett Koop beordrade att alla amerikanska hushåll skulle få ett brev hemskickat till sig med information om sjukdomen och hur man skyddar sig från den lyckades han hamna på sned fot med hela den amerikanska kongressen.

06) Måndamm skär genom kevlar-liknande material och är skadligt för människor. Detta kan leda till en sjukdom som kallas för mån-hösnuva (Moon Hay Fever).

07) Alzheimers sjukdom påverkar inte känslomässiga minnen lika starkt som informationsminnen. Som ett resultat kommer Alzheimers-patienter som fått dåliga nyheter snabbt att glömma nyheterna, men kommer att förbli ledsna och har ingen aning om varför.

sjukdomar2

08) Cancer är till största del miljörelaterade sjukdomar, där 90-95% av fallen beror på miljöfaktorer och endast 5-10% på grund av genetik.

09) Det har gått mer än 50 år sedan Stephen Hawking fick diagnosen motorneuronsjukdom relaterad till ALS. Läkarna gav honom max två år till att leva. Skrattar bäst som skrattar sist.

10) År 1485 bröt en mystisk sjukdom ut som orsakade att människor svettades ihjäl inom loppet av några timmar. Sjukdomen skördade tiotusentals människor innan den mystiskt försvann.

 

Läs även
bakterierfokus
10 fakta du antagligen inte visste om bakterier

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar