10 fakta du antagligen inte visste om skägg

Det finns två olika typer av män; de med skäggväxt och de utan. De med skäggväxt brukar vara de malliga, och de utan brukar avundsjukt snegla på de skäggbärande männen. Sen finns det givetvis de kvinnor som bär någon form av skägg också, men det är en annan historia. Här är tio fakta som du bör känna till om ditt skägg, om du nu bär något! Annars kanske det kan få dig på tankar att odla ett?01Precis som mycket annat är skägg en ”säsongsvara”, och växer intensivare under den varma halvan av året. Så bli inte förvånad om din granne helt plötsligt ser ut som en varulv i ansiktet när solen steker på.

02

Otto den Store (se bild nedanför) svor alltid vid sitt skägg när han skulle vara seriös.

skagg1
03Under de anrika tiderna var männens skägg ett tecken på att man var respekterad och en man av hög status. Männens skägg klipptes i princip bara av som en form av bestraffning. Det hela fick dock en stor vändning under år 345 f.Kr., då Alexander den Store beslöt att ingen av hans soldater fick ha skägg. Anledningen till skäggförbudet sägs vara många, men man tror att det främst berodde på avundsjuka från Alexander, men också att han var rädd för att fienden skulle dra dem i skägget.

04Under medeltiden var det en förolämpning att en man rörde en annan mans skäggstubb. Speciellt under dueller.

skagg3
05Den amerikanska presidenten Abraham Lincoln (1809-1865) fick alla amerikanska män att vilja ha skägg under 1800-talet. Trendsättaren!

 

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar