10 fakta du antagligen inte visste om skator

Skator (Pica på latin) tillhör släktet kråkfåglar. De karaktäriseras av sin långa, kilformade stjärt. Deras näbb och fötter är ganska grova och de har en svartvit fjäderdräkt. Med största sannolikhet ser du ganska ofta skatorna som flyger omkring där uppe i skyn vid mildare temperaturer, men hur mycket vet du egentligen om fågeln? Trots att den med största sannolikhet var en av de första du lärde dig. Här är tio fakta som du säkert inte kände till sedan tidigare!



01) Om du tycker att vi har haft stor ökning av skator i Sverige under de senaste decennierna är det ingenting mot Storbritannien! Där har antalet skator fyrdubblats under de senaste 35 åren! Ökningen har varit särskilt märkbar i förortsområden.

02) Under vintern är skatans diet till största del vegetarisk. Under sommaren däremot äter de helst ryggradlösa djur. Under våren däremot blir de rena rama jägarna och letar helst föda hos sångfåglars nykläckta och ägg.

03) Åsikterna går isär mycket om effekterna av skator på häckande fåglar. De flesta studier tyder på att deras inverkan är minimal, men där skator har tagits bort, har häckningsframgången av sångfåglar förbättras.

skator1

04) Forskare tror att ökningen av just fågelarten har blivit till tack vare att så många djur blir påkörda av bilar, vilket ger fåglarna riktig föda året om.

05) Åter till Storbritannien; där har ökningen av fågelarten blivit ett såpass bekymrande problem att både regeringen och privatpersoner har börjat sätta ut fällor för att fånga in fåglarna, så att de senare kan eliminera dem.

06) Förr i tiden var det lite av en tradition på landsbygden att höja hatten varje gång man såg en skata. Men tack vare fågelns överbefolkning och hattarnas utdöende är det inte längre någon som gör detta.

07) Skatan ser faktiskt avsevärt mycket större ut än vad den faktiskt är. Anledningen är att dess bakfjädrar tar upp cirka halva dess kroppsstorlek, vilket också lurar ögat.

skator2

08) Du kan hitta skator i princip över hela kontinenten. Allt från södra Spanien och Grekland upp till Lappland. Däremot har de hittills inte lyckats med bedriften att befolka vissa öar, exempelvis Korsika, Sardinien och Island.

09) Par förblir oftast inom sina vana territorium, men icke-häckande skator rör sig gärna i större utsträckning i små flockar.

10) Det är dock ytterst sällsynt att de rör sig mer än 10 km från den plats de kläcktes.



Läs även
papegojorfokus
10 fakta du antagligen inte visste om papegojor

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar