10 fakta du antagligen inte visste om skog

För en svensk kan det tyckas vara världens mest ointressanta ämne. För ärligt talat, vi ser det nästan överallt, vart vi än kollar. Sveriges yta täcks av 75% skog, men det är mycket vi samtidigt inte vet om våra kära träd. Därför följer här tio fakta du absolut måste veta om skog. 

01) En ensam man vid namn Jadav Payeng planterade en hel skog större än Central Park för att förhindra torka i en närliggande by i Indien. Numer är skogen ett hem för en hel drös av vilda och exotiska djur.

02) Kalifornien har ett stort problem med skogsbränder tack vare deras varma och torra klimat. Därför använder de sig av dömda fångar för att bekämpa eldar. Det gynnar både staden och fångarna, som får sina straff reducerade och dessutom tjänar en hacka på kuppen.

03) Det finns ett träd i Utah, USA, som är döpt till Pando. Vid första anblick ser det ut som en hel skog, men alla dessa 4 700 aspar delar faktiskt rötter, vilket gör dem till ett enda träd.

skog1

04) ”The New Yersey Forest Fire Service” kan kräva att alla män mellan 18-50 år hjälper till vid skogsbränder. Vägrar man är det straffbart, och ingen direkt utbildning krävs. Det kan vara allt från att assistera med vatten till att gräva ”vallgravar” runt elden.

05) År 1992 hittade ett par friluftsvandrare ett gigantiskt hakkors planterat av träd i Tyskland. Efter denna upptäckt har fler så kallade ”skogs-hakkors” hittats på fler platser. Vad hade forna Nazityskland för planer med detta, tro?

06) Orkanen ”Katrina” som härjade i USA blåste bort så mycket träd att en gömd undervattenskog hittades vid Alabamas kust. Man tror att den är cirka 50 000 år gammal.

07) Mer än 80% av den skog som vuxit upp på jorden är redan förstörd och avverkad. Tack gode gud för återplantering.

skog2

08) Hang Son Doong i Vietnam är den största grottan i världen. År 1991 hittade man, inuti grottan, en gigantisk regnskog. Det var dock inte förrän år 2009 som man lyckades att utforska den.

09) Kina har planterat den största konstgjorda skogen på vår planet för att stoppa tillväxten av Gobi-öknen. Man planerar att expandera den med ytterligare 4,5 mil till år 2074.

10) När andra världskriget tog sig till ”Hurtgen Forest” var skogen så svårnavigerad, mörk och dimmig att nazisterna och de allierade delade sjukvårdstält.

 

Läs även
oknarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om världens öknar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar