10 fakta du antagligen inte visste om skogsskövling

Avskogning innebär att ett ursprungligen skogtäckt område omvandlas till antingen kalhygge, åkermark, betesmark eller annan öppen mark, antingen genom människans inverkan eller genom naturliga orsaker, till exempel skogsbränder. Ett av vår naturs största problem är människans avskogning i Amazonas – och för att inte tala om ekosystemet som drabbas på vår planet. Här är tio fakta som du bör känna till om skogsskövling!

01Amazonas djungel har varit det största offret för avskogning och McDonalds är en av de ledande bidragsgivarna för att stoppa avskogning. Den populära snabbmatsjätten har använt sig utav en listig taktik för att rättfärdiga massiva avskogningen och beskatta de begränsade resurserna på jorden.

02

Palmolja används ofta för att göra Halloweengodis och är en orsak till avskogningen, vilket har lett till att främst orangutanger – och även andra djurarter – har förlorat sin naturliga miljö.

skogsskovling1

03Avskogningen, eller skogsskövlingen, på Haiti har skenat att så mycket att dess naturliga regnskog har avverkats med upp till 98%. En stor del av detta har lett till att hela 80% av den totala befolkningen lever i svår fattigdom. År 1923 täckte 60% av Haitis landyta med regnskog. Idag är ytan av regnskog nere på bara 2%.

04

Forskare tror att en massiv skogsavverkning skedde inför byggandet av de gigantiska och välkända pyramiderna i Egypten. Majoriteten av forskare är ganska överens om att det tidigare har varit en regnskog på samma plats som pyramiderna idag står.

skogsskovling2

05I Indonesien avverkas det som allra mest regnskog i världen. På andra plats kommer Brasilien. Om man fortsätter att avverka skogen kommer bägge länderna att möta en oerhört svår ekonomisk framgång på senare hand.

 
Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar