10 fakta du antagligen inte visste om Skottland

Ännu ett av alla de länder som många svenskar gärna bosätter sig i; Skottland, en del av Storbritannien. Men hur mycket vet du om landet egentligen? Vi som inte är bosatta där brukar inte höra så mycket från skottarna, då de uppenbarligen inte gör så mycket väsen av sig. Förutom att Edinburgh är Europas största finansiella centrum finns en hel del roliga och intressanta punkter att ta del av. Vi har lyckats fånga ihop de tio bästa punkterna som du bör känna till!01) Skottlands officiella landsdjur är enhörningen! Japp, du läste rätt – enhörningen!

02) Landets huvudstad, Edinburgh, var världens första stad som hade en egen brandstation.

03) Den allra första påstådda observationen av Loch Ness-odjuret inträffade år 565 e.Kr., när ett ”vattenodjur” attackerade en av St. Columbas anhängare i sjön.

skottland1

04) Drottning Victoria sägs ha rökt cigaretter under sina besök i de skotska högländerna för att hålla borta knotten. Man kan dock fråga sig om det var den huvudsakliga anledningen till rökandet.

05) Europas äldsta träd finns stående i Skottland – och är över hela 3 000 år gammalt (!). Enligt legenden lekte Pontius Pilate i trädet som barn.

06) Man kanske inte alltför ofta hör om alla de olika uppfinningar och idéer som har sitt ursprung från landet – förutom TV:n, telefonen och penicillinet. Men visste du att regnrocken faktiskt kommer från Skottland? Regnrocken såg dagens ljus år år 1824, och skapades av Charles Macintosh, en kemist från Glasgow. I Storbritannien kallas en regnrock för ”Mac”, just på grund av skaparens efternamn, ”Macintosh”.

07) En av Skottlands mest kända exportprodukter, whisky, uppfanns egentligen faktiskt i Kina. Det destillerades först av munkar på Irland i början av 1500-talet, det vill säga cirka 100 år före Skottland.

skottland2

08) Sedan den 1 juli 1999 har Skottland sitt eget parlament, för första gången sedan år 1707.

09) Det bor ungefär lika många skottar i Nordamerika som det bor i hela Skottland (cirka 5,2 miljoner).

10) De två första premiärministerna av Kanada, John A. Macdonald (1815-1891) och Alexander Mackenzie (1822-1892), var skotska.

BONUS) Landet har cirka 790 öar – varav endast 130 av dessa är bebodda.

 

Läs även
frankrikefokus
10 fakta du antagligen inte visste om Frankrike

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar