10 fakta du antagligen inte visste om skräpmat

Skräpmat definieras normalt som livsmedel med lågt näringsvärde som innehåller mycket kalorier, fett, socker, salt eller koffein. Det kan bland annat omfatta frukostflingor, godis, chips, kakor, pommes frites, tuggummi, hamburgare, varm korv, glass, läsk och de flesta söta efterrätter. Men det här visste du väl redan? Här kommer lite nyttig information om skräpmat som du bör ha i bakhuvudet till nästa gång du ska in på favoritpizzerian!01) Termen ”skräpmat” började att användas under 1960-talet, men populariserades först under det följande decenniet när låten ”Junk Food Junkie” nådde topplistorna år 1976.

02) Fettet från skräpmaten utsöndrar signaler till hjärnan att kroppen vill ha mer mat. Denna effekt kan pågå i flera dagar. Och ja, skräpmaten är beroendeframkallande.

03) I över 3 000 år användes naturlig lakrits som medicin för behandling av magsår, halsont, hosta och diverse andra sjukdomar. Den första lakritsgodisen var egentligen ett försök till att dölja den bittra smaken av läkemedlet.

skrapmat1

04) Majsdextrin, ett förtjockningsmedel som används i skräpmaten, är också just limmet som används på kuvert och frimärken. Mums.

05) Alloxan, en biprodukt som används till blekning av vitt mjöl, som också ofta återfinns i skräpmat, har visat sig att leda till diabetes hos friska försöksdjur genom att förstöra deras betaceller i bukspottkörteln.

06) Unga kvinnor som äter stora mängder av skräpmat löper större risk att utveckla polycystiskt ovariesyndrom (PCOS).

07) Kvinnliga kackerlackor som åt skräpmat i en forskningsstudie blev fetare och tog längre tid att fortplanta sig än kackerlackor som åt en sund diet.

skrapmat2

08) Forskare är ganska överens om att bröstcancerökningen i Kina har stigit på grund av en ökning av västerländsk skräpmat och ökande ohälsosam livsstil.

09) Dagligt intag av godis och skräpmat hos barn har kopplats till våldsammare beteende senare i livet. Men experterna är inte helt säkra på om det är godiset och skräpmaten i sig eller om det är sättet det ges på som associeras till det aggressiva beteendet.

10) Mödrar som äter skräpmat under graviditeten eller när de ammar kan utsätta sitt barn för att få problem med fetma under sitt resterande liv. Barnen är också mer benägna att utveckla diabetes, få höga kolesterolvärden och höga blodfetter.

 

Läs även
pizzafokus
10 fakta du antagligen inte visste om pizza

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar