10 fakta du antagligen inte visste om slaveri

På något sätt har människan alltid funnit ett sätt att förnedra och vara elaka mot andra människor. Ligger det i vår natur, kanske? Slavhandeln var något som pågick i hundratals år på vår jord – och pågår än idag i utvecklingsländer. Här är tio fakta som du bör känna till om slaveriet.

01) Indien har den största befolkning av slavar i hela världen med över hela 14,000,000.

02) På romartiden firade man en festival under namn ”Saturnalia”. Där var tanken att slaven och mästaren skulle byta plats med varandra under festivalens gång. Gissningsvis en riktig drömfestival för slavarna.

03) Amerikas första slavägare var en mörkhyad man.

slaveri1

04) En slav på 1850-talet skulle med inflationen kosta motsvarande 12,000 dollar idag (cirka 108,000 svenska kronor). Med andra ord var inte slavar alls så billigt som det ofta framgår i filmer och böcker.

05) Många teoretiker säger att de egyptiska pyramiderna byggdes av betalda arbetare. Alltså inte slavar.

06) Slaveri blev förbjudet i Saudiarabien och Jemen så sent som år 1962.

07) Man kan tro att det bara var västerlänningar som fångade in och handlade med slavar, men så var inte fallet. Cirka en miljon européer såldes som slavar i Nordafrika mellan år 1530 till 1780.

slaveri2

08) De flesta romarna var oftast inte hårdhänta eller elaka mot sina slavar. Tvärtom försåg dem slavarna med bonussystem och behandlade dem väl. Ungefär precis som dagens arbetsgivare gör.

09) En före detta förslavad sjökapten skrev låten ”Amazing Grace”.

10) År 1850 var alla USA:s slavar värda totalt 1,3 miljarder dollar. Det motsvarade en femtedel av nationens totala värde.

BONUS) De är fler människor förslavade idag än vad det någonsin varit under människans historia.

 

Läs även
krigsfangarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om krigsfångar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar