10 fakta du antagligen inte visste om smärta

Smärta finns i så många tillstånd att jag knappt vet var jag ska börja. Det kan vara allt från psykisk till fysisk smärta, eller smärta i nervsystemet, perifera nervsystemet eller neuropatisk smärta. Den kan också vara inbillad, eller till och med kännas av i en annan del av kroppen än där det faktiskt bör göra ont. Detta för att hjärnan kan ha svårt för att lokalisera området som gör ont. De mest kända värktabletterna är idag fria att köpa i en majoritet av livsmedelsbutiker, och försäljningen är högre än någonsin tidigare i Sverige. Men hur mycket kan du egentligen om smärta? Vi har allt du åtminstone behöver veta!01) När du ignoreras av den person vars uppmärksamhet betyder allra mest för dig, är reaktionen i hjärnan liknande samma reaktion som utsöndrar fysisk smärta.

02) Fram till år 1987 utfördes operationer på bebisar helt utan bedövning. Anledningen var att man trodde att bebisar inte kunde känna någon smärta. Det här är givetvis fel och idag används bedövning till bebisar precis som för oss vuxna.

03) Att svära kan faktiskt öka smärttoleransen och minska rädslan för att ha ont. Fan!

smarta1

04) I en studie från år 2008 fick patienterna smärtsamma elchocker. Efteråt fick de varsitt placebopiller till en kostnad av 0,10 cent styck. Dessa placebopiller lindrade smärtan för hela 64% av de deltagande. När de fick ett dyrare placebopiller, som kostade 2,50 dollar styck, minskade smärtan för hela 85% av alla deltagare istället. Så ja, placeboeffekter är bevisat att fungera i många gjorda studier.

05) En läkare från Boston, USA, använder sig utav trix och knep för att minimera smärtan vid behandling av barn. I ett fall fick en av hans patienter sy sex stygn på huvudet utan att ens märka att det hände.

06) Det dör fyra gånger mer människor av receptbelagda värktabletter världen över än vad det gör av kokain- och heroinmissbrukare.

07) Att ha kronisk smärta i huvudet kan leda till allvarliga problem. Detta eftersom det på så vis sker konstant hjärnaktivitet i områden av hjärnan som normalt sätt ska vara i vila mestadels av tiden.

smarta2

08) Det riktiga namnet för hjärnfrys är ”sphenopalatine ganglioneuralgia” (kan du säga det baklänges också?). Smärtreceptorerna i munnen signalerar till hjärnan, men samma nerver sitter också i pannan. Hjärnan blandar ihop källplaceringen av smärtan och därmed få du den resulterande huvudvärken. Vill man undvika hjärnfrys kan man också sluta att äta glass.

09) Kvinnor har mer än dubbelt så många smärtreceptorer än vad män har.

10) År 2001 sågade en byggnadsarbetare i Pennsylvania, USA, av misstag av sin ena hand. På grund av smärtan och chocken försökte han ta livet av sig med en spikpistol. Dock misslyckades han – trots att han sköt 12 spikar i huvudet. Vilken dag.

 

Läs även
forlossningarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om förlossningar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar