10 fakta du antagligen inte visste om socker

Socker är en av världens äldsta ingredienser. Folket i Nya Guinea var troligen de första att tämja sockerrör runt år 8 000 f.Kr. Idag är sockret ett av de största hälsoproblemen vi har här i världen, och i många länder vill det införas skatt för produkter med höga sockerhalter – en del länder har redan utfört detta! Snart kanske det är dags för Sverige? Tills dess får ni avnjuta lite viktigt fakta om sockret i sin helhet.01) På 1700-talet kostade en tesked av socker motsvarande 45 kronor, mätt i svensk valuta och inflation.

02) Det kan låta osannolikt, men citron innehåller mer fruktsocker än vad jordgubbar gör!

03) I genomsnitt världen över konsumerar människan 500 extra kalorier per dag bara från sockret, vilket är ungefär den mängd kalorier som behövs för att gå upp ett halvt kilo i veckan.

socker3

04) För mycket av sockret kan öka risken för hjärtsjukdomar. I själva verket förändrar sockret faktiskt muskelproteinet hos hjärtat såväl som pumpmekanismen.

05) Ett sockerberoende kan vara genetiskt och är i samma gen som det ärftliga alkoholberoendet. Likaså kan en överkonsumtion av socker skada din lever – likt alkohol.

06) En studie från år 2013 fann att åtminstone 180 000 dödsfall i världen är kopplade till överkonsumtion av söta drycker.

07) Sockerhandeln är ett av de mest komplexa i världen och innebär priskontroller, kvoter, subventioner och förmånsordningar.

socker2

08) Det sötaste ämnet som finns kallas för lugdunam. Det är över 20 000 gånger sötare än det klassiska sockret. Lugdunam har dock ännu inte godkänts för användning i livsmedel, vilket å andra sidan antagligen är lika bra.

09) För att hitta mängden kalorier i sockret i en produkt kan du multiplicera grammen med fyra. Om en produkt som till exempel innehåller 15 gram socker, är det med andra ord 60 kalorier rent socker per portion.

10) Cirka 70% av allt socker som produceras används i ursprungslandet. Mer än 100 länder producerar idag socker kommersiellt.

BONUS) Brasilien är det land som producerar flest sockerrör i världen, medan Indien är det land som konsumerar mest socker (kanske inte så konstigt däremot, med tanke på deras befolkningsmängd).

 

Läs även
popcornfokus
10 fakta du antagligen inte visste om popcorn

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar