10 fakta du antagligen inte visste om att sola solarium

Solbad eller solning kallas det när en person vistas i solljus med det huvudsakliga syftet att göra huden brunare genom pigmenttillväxt, i form av en mildare solbränna. Vid solbad var man förr inte sällan helt naken, numera bärs ofta badkläder, och under första hälften av 1900-talet var solbad en medicinsk behandling. Verbet ”solbada” är känt ifrån svenskan sedan 1860, och 1888 använde August Strindberg ordet i sin novellsamling Skärkarlsliv. Redan 1837 förekommer termen ”solbad” som medicinsk term. Det här är egentligen bara en väldigt liten del om just solning, och här följer tio fakta som du bör känna till i framtiden om du har tänkt att sola!

01Strålningen från bara tio inomhussolningssessioner under loppet av en tvåveckorsperiod kan dämpa en persons cancerimmunsystemet avsevärt. Därför bör du alltid sola med måttliga mängder och alltid lyssna på vad personalen råder dig till där du solar dig.

02

Trots årtionden av folkhälsoinsatser för att utbilda allmänheten om vikten av skydd mot UV-strålning bränner sig cirka 71% av solning inomhus någon gång här i landet. Den målgrupp som vanligtvis bränner sig är kvinnor mellan åldrarna 18-29 år.

sola1

03En studie från år 2014, utförd i England, har påvisat att de nya solariesängarna inte är hälsosammare än de äldre modellerna, och du löper därmed lika stor risk för bestående men även i de nytillverkade solariesängarna.

04

I Sverige är cirka 32% av alla som använder ett solarium mellan 18-21 år gamla. 30% är mellan 22-25 år, 22% är mellan åldrarna 26-29 år och endast 16% är 30 år eller äldre.

sola2

05Även om D-vitamin är en väsentligt viktigt del för vår kropp och vårt mående, är det avsevärt säkrare att få i sig D-vitaminer via kost eller solen snarare än ett från ett solarium.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>

 
Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar