10 fakta du antagligen inte visste om solen

Vinter och snö vilar över i princip hela landet för stunden, och det är garanterat fler än jag som längtar till solens varma strålar mot kroppen. Tänk att bara en enda ljuskälla kan påverka allt liv och hur vi mår. Här är tio fakta som du antagligen inte visste om den sol som håller dig vid liv. 

01) Man räknar på att solen innehåller cirka 99,86% av vårt solsystems totala massa.

02) Jordens kärna är nästan lika varm som solens yta.

03) För att det ska bli solförmörkelse krävs nästan en hel vetenskap. Solen måste vara exakt på det avstånd att den blir 400 gånger större än månen, samtidigt som solen är 400 gånger längre bort än månen. På så vis blir månen och solen precis lika stora sett från jorden.

solen1

04) Solen är ganska stor. Eller ja, den är väldigt stor. Ungefär 1,3 miljoner jordklot skulle få plats i solen, som är en ganska medelstor stjärna.

05) Den amerikanska flaggan som placerades på månen är numer helt vit tack vare strålningen från solen.

06) Det tar dvärgplaneten Pluto, som ligger längst bort i vårat solsystem, hela 248 år att cirkulera runt solen.

07) I de flesta fall brukar det vara amerikanarna som hamnar på statistiklistan över dumma saker de tror, men den här gången är det ryssarnas tur. Hela 20% av Rysslands befolkning tror att Solen kretsar runt jorden och inte tvärtom.

solen2

08) Som ofrivilliga passagerare på jorden kretsar vi i cirka 107,182 km/h på vår resa runt solen, som tar ett år. Lite snabbare än grannens sportbil.

09) Hela mänsklighetens energibehov kan uppnås med hjälp av 1/10,000 del av solens strålar som faller mot jorden varje dag. Detta enligt forskaren Ray Kurzweil.

10) En blixt är hela fem gånger varmare än solens yta. Inte undra på att man får brännskador när man träffas av blixten.

Bonus) Om vi skulle titta på solen från rymden istället skulle solen färg inte vara gulaktig, utan mer åt det vita hållet.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar