10 fakta du antagligen inte visste om solenergi

06Första fungerande solkraftverket…
År 1913 byggdes det första praktiska termiska solkraftverket i Egypten, det genererade kraft genom att använda polerat stål för att fokusera solljuset. Tyvärr bröt första världskriget ut och kraftverket övergavs på grund av konflikten i området och oljan blev istället en mycket mer attraktiv energikälla.

07

Vann aldrig något Nobelpris…
Fadern till solenergi, Giacomo Luigi Ciamician (på bild nedanför), nominerades nio gånger för Nobelpriset i kemi men vann aldrig. Han visste att kol var begränsad och uppgav: ”Livet och civilisationen kommer att fortsätta så länge som solen skiner!

08Ett problem för fågellivet…
Men solenergi betraktas inte bara som guld och gröna skogar av alla. Ett av de största problemen med så kallade ”solcellsfarmer” är att fåglar som flyger på halvhöjd blir väldigt lättantändliga och kan börja brinna, bokstavligen talat.

09

Saharaöknen ett ”hett” ämne…
Om man skulle täcka upp cirka 0,3% av Saharaöknen med solpaneler skulle det kunna generera tillräckligt med energi för att tillgodose hela Europa.

Saudiarabien i framkant med solförsörjning…
Saudiarabien
försöker bli ledande inom solenergi, med bland annat ett mål att möta 20% av sina prognostiserade elbehov med solceller fram till år 2032.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om rymdteleskopet Hubble

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar