10 fakta du antagligen inte visste om solförmörkelser

06Forskargrupp missade förmörkelsen…
En amerikansk grupp forskare från Harvard bestämde sig för att observera solförmörkelsen den 27 oktober 1780, med revolutionskriget i full gång. Trots att britterna gav dem en säker passage (i vetenskapens namn) i vad som var fiendens territorium, misslyckades de fortfarande med att uppnå förmörkelsen på grund av felaktiga beräkningar.

07

Kunde förutspå förmörkelser redan år 80 f.Kr…
En gammal och komplicerad mekanism från 80 f.Kr. (se bild nedanför) som kan förutsäga sol- och månförmörkelser hittades ombord på ett sjunket grekiskt skepp. Än i dag är forskarna förbryllade över dess funktioner, som de fortfarande håller på att pussla ihop.

08Hur det ser ut från månen…
Om du skulle vara på månen under en total förmörkelse så skulle du samtidigt se varje solnedgång och soluppgång på jorden som en röd ring runt om i världen.

09

Saroscykeln…
De forntida babylonierna utarbetade att det finns solförmörkelser som uppträder 18 år, 11 dagar och 8 timmar från varandra. Denna period, 223 måncykler, kallas för Saroscykeln.

Solförmörkelsen som skapade fred…
År 585 f.Kr. uppträdde en solförmörkelse mitt i en kamp mellan Lydiansna och Medesna. De upphörde genast att slåss och undertecknade istället ett fredsavtal.

Gammal sed lever kvar i Indien…
Vissa personer från Indien tror fortfarande att du ska tvätta dina ögon med dagens första urin vid solnedgången efter en solförmörkelse för att undvika ögonsmärta.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om fullmåne

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar