10 fakta du antagligen inte visste om forna Sovjetunionen

06Det sovjetiska erkännandet om Tjernobyl tog hela tre dagar…
Sovjetunionen erkände inte att en reaktor hade exploderat i ukrainska Tjernobyl förrän tre dagar efter strålningen från katastrofen bara var 1 000 kilometer från ett annat svenskt kärnkraftverk, som hade snappat upp radioaktivt nedfall.

07

Lenin- och Stalin-tatueringar var mäkta populärt…
Under sovjettiden var det populärt att fångar i fängelset tatuerade in bilder av Lenin och Stalin på kroppen. Detta för att fängelsevakter inte tilläts att skjuta på avbildningar eller tavlor på de kommunistiska ledarna.

sovjetunionen2

08Rymdhunden Laika hittades på Moskvas gator…
Det första djuret som skickades upp i omloppsbana runt jorden, Laika, upphittades som herrelös, vandrandes på gatorna i Moskva. Sovjetiska forskare antog att det herrelösa djuret redan hade lärt sig att leva under extrem kyla och hunger, vilket skulle passa exceptionellt för ett rymdäventyr.

09

Sovjetunionen var först i världen på att landa lyckat på en annan planet…
Den första rymdraketen som framgångsrikt landade på en annan planet och kunde skicka tillbaka data var den sovjetiskt utvecklade Venera 7 år 1970. Efter landningen på planeten Venus skickade farkosten tillbaka 23 minuter av svaga och mer eller mindre misslyckad data, förmodligen eftersom den landade på sidan.

sovjetunionen4

010Massmord var vardag…
År 1933 dumpade Sovjetunionen 6 200 personer på en ö i Sibirien och lämnade dem med bara mjöl som mat, en liten mängd verktyg och inget skydd över huvud taget. En månad senare var omkring 4 000 av dem döda.
Läs även
Backgrounds_Russian_flag_08
10 fakta du antagligen inte visste om Ryssland

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar