10 fakta du antagligen inte visste om Spanien (del 1)

Spanien, ofta förknippat med sol och bad samt deras omåttligt populära maträtter så som paella och tapas. Spanien är också den populäraste resedestinationen för oss svenskar och ungefär två miljoner solsugna vikingar reser dit varje år.

Så givetvis måste ni få tio fakta om detta turistparadis!01) Det finns fler spansktalande människor i USA än vad det finns i Spanien. Utöver spanskan så talar även ca 27% av den spanska befolkningen antingen katalanska, galiciska eller baskiska.

02) Spanien är många turisters favoritresmål, år 2014 var Spanien det tredje mest besökta landet i hela världen med sina 65 000 000 besökare.

03) Sagrada Família är namnet på en kyrka i Barcelona som man började bygga redan år 1882, den är ännu inte färdigbyggd. Kyrkan beräknas stå klar år 2026, hela 144 år efter byggstarten.

Sagrada-Familia_Antoni-Gaud

04) La Marcha Real kallas Spaniens nationalsång, vad som är relativt unikt för deras nationalsång är att den helt saknar sångtext. Spaniens nationalsång är även den äldsta nationalsången i hela Europa.

05) Eiffeltornet var från början planerat att byggas i Barcelona år 1888. Men man avslog beslutet med anledningen att det var ”för dyrt och för konstigt”.  

06) År 2000 vann det spanska basketlaget guld i de paralympiska spelen i Sydney. Några månader senare framkom det dock att att majoriteten av alla spelare inte hade någon form av funktionsnedsättning och de fick således lämna tillbaka sina guldmedaljer.

07) Varje år så hålls det ett tomatkrig i den spanska staden Buñol. ”La tomatina” som festivalen kallas, äger rum den sista onsdagen i augusti varje år sedan 1945. Man räknar med att det går åt ungefär 140 ton tomater varje år. Så om du vill delta i världens största matkrig så vet du nu vart du ska resa nånstans.

2502

08) Spanien är den största producenten av olivolja i hela världen med en marknadsandel på ca 40%.

09) Det finns en linbana eller en så kallad ”zipline” som förbinder Spanien och Portugal. Den är 720 meter lång och tar ca en minut att åka.

10) Om man som spansk medborgare kränker eller förtalar någon i den spanska kungafamiljen så kan man hamna i fängelse i upp till två år.

 

Läs även
italienfokus1
10 fakta du antagligen inte visste om Italien

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar