10 fakta du antagligen inte visste om Sprite

Sprite är den ledande citron- och limeläsken i hela världen. I form av en yngre utlöpare av Coca-Colas gren har Sprite funnits i över 50 år hittills. Så här är tio fakta som du bör känna till om ett av Coca-Colas mest populära varumärken.

01) Drycken Sprite lanserades till en början i Västtyskland år 1959 under namnet ”Fanta Klare Zitrone” (Clear Lemon Fanta, översatt till engelska). Två år senare introducerades drycken i USA under namnet Sprite.

02) Först år 1968 bytte ”Fanta Klare Zitrone” namn även i Västtyskland till dagens Sprite.

03) Sprite tillverkades som Coca-Colas svar på den omåttligt populära drycken 7-Up.

sprite1

04) Sprite är inte riktigt lika populärt och storsäljande som Coca-Cola eller Fanta, men det finns åtminstone tillgängligt i 190 olika länder.

05) Sprite nådde sin högsta popularitet under 1980-talet i samband med Coca-Cola Companys massiva reklamkampanjer riktade till ungdomar.

06) Sprite beskriver drycken med smak av ”lymon”, en blandning av både citron och lime, och detta har sedan dess varit en av de viktigaste punkterna i deras marknadsföringskampanjer.

07) Under 1990-talet påbörjade Sprite en annonskampanj i form av smutskastning av andra läskedrycker. Där pekade Sprite ut andra företag som ”oäkta” och ”smaklösa”, och den konkurrent som fick ta mest stryk var Pepsi. Vi i Sverige märkte dock aldrig av deras smutsiga sätt att marknadsföra sig på, då det enligt svensk lag är olagligt att smutskasta konkurrerande bolag i sina kampanjer.

sprite2

08) År 2000 anlitades graffitimålaren Temper av Sprite för att skapa en begränsad upplaga utformad för att fira millennieskiftet. Hans konstverk dök upp på 100 miljoner aluminiumburkar fördelade över hela Europa.

09) År 2012 omformulerades Sprite i Frankrike genom att ta bort 30% av sockret och istället ersätta den med sötningsmedlet Stevia, just för att sänka den totala kaloriförbrukningen . Detta spred sig snart till Storbritannien, Irland och Nederländerna år 2013. Steviaväxten är hemmahörande i Paraguay och tillhör krysantemumfamiljen.

10) Sprite kan faktiskt hjälpa till att lindra vissa magsmärtor, speciellt de magsmärtor som uppkommit på grund av gaser i magen. Kolsyrade drycker såsom Sprite kan leda till att du rapar och på så vis avlägsnar en del av gasen, vilket mildrar din magsmärta. Även avslagen Coca-Cola är känt för att lindra illamående.

 

Läs även
cocacolaprofil1
10 fakta du antagligen inte visste om Coca-Cola

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar