10 fakta du antagligen inte visste om Stieg Larsson

Karl Stig-Erland Larsson, mer känd som författaren och journalisten Stieg Larsson, föddes den 15 augusti år 1954 i Skelleftehamn och dog den 9 november 2004 i Stockholm. Larsson är bland annat känd för sin romansvit Millennium-serien, inklusive filmatisering i både Sverige och USA. Romansviten utgavs efter Larssons död, som skedde av en hjärtinfarkt. Larsson var också känd för sitt mångåriga politiska och journalistiska engagemang för socialism och sin avsky till högerextremism och rasism. Han var bland annat med och grundade tidskriften Expo, för vilken han från 1999 var chefredaktör på. De flesta svenskar har läst eller sett Millennium-serien, och du måste väl ändå vara en av alla? Här är tio lite mindre känd fakta som du kanske inte visste om en av Sveriges största författare och journalister genom tiderna!01) Han fick en skrivmaskin i födelsedagspresent från sina föräldrar då han fyllde tolv år. Hans första försök med att skriva var en science fiction-bok.

02) Att hans första bok skulle bli om just science fiction kanske inte var så konstigt för hans föräldrar att tro. Science Fiction låg nämligen Stieg Larsson nära om hjärtat. Han utvecklade ett intresse för science fiction från tidig ålder och blev aktiv i Science Fiction-klubben i Sverige år 1971. Han deltog också på sin första science fiction-kongress i Stockholm året därpå.

03) Larsson var redaktör eller medredaktör för många science fiction-tidskrifter, inklusive ”Sfaren och Fijagh”. Han blev också ordförande i ”Skandinavisk Förening för Science Fiction” (SFSF), ett svenskt science fiction-Fan Club, mellan åren 1978-1979.

stieglarsson1

04) Många undrar säkert varför herr Larsson stavar sitt förnamn ”Stieg” istället för det som han faktiskt är döpt till; ”Stig”. Enligt honom själv gjorde han detta då han hade en god vän som också hette Stig Larsson, och för att slippa all förvirring ändrade han bara stavningen i sitt eget namn.

05) Under Vietnamkriget fokuserade Larsson mer på politik och journalistik. Enligt hans far stödde han vänsterpartier och sammanfogade tusentals ungdomar som marscherade och ropade det välkända slagordet ”Out of Vietnam”.

06) Han träffade sin livskamrat, Eva Gabrielsson, under en demonstration om Vietnamkriget år 1972. Hon var en arkitektonisk historiker och en politisk aktivist också.

07) Han förlorade sitt liv under en hjärtattack när han stegade upp för en trappa den 9 november 2004. Han blev 50 år gammal och många spekulerade att det kan bero på flera dödshot som han mottog som redaktör för tidskriften Expo.

stieglarsson2

08) Den berömda karaktär i Millennium-serien, Lisbeth Salander, baseras på en vuxen karaktär av Pippi Långstrump från barnboksförfattaren Astrid Lindgren. Detta har Stieg Larsson själv nämnt i en tidigare intervju.

09) Enligt Eva Gabrielsson bevittnade Larsson en gruppvåldtäkt av en ung flicka med tre av sina vänner när han var 15 år gammal. Han kunde inte förlåta sig själv för att inte rädda flickan och det förändrade hans liv fullständigt.

10) Alla hans böcker är teman kring sexuellt våld mot kvinnor och uttryckte sin syn på världen som han inte kunde förstå som en journalist. Han hade beskrivit en fiktiv version av nuvarande Sverige som mycket få människor visste, enligt Gabrielsson.

 

Läs även
harrypotterfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Harry Potter

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar