Välj en sida

Staden Sundsvall grundades redan år 1621, utgör Medelpads enda riktiga stad och är invånarmässigt Sveriges 17:e största stad, och Norrlands tredje största tätort. I tätorten bor det över 50 000 invånare och i kommunen nästan det dubbla; 98 000. Förutom en drös kändisar härstammande från Sundsvall-trakten har staden i fråga en hel del intressant att erbjuda. Här är tio fakta som du bör känna till om Medelpads stolthet!

Sveriges mest förödande brand…

Sundsvallsbranden 1888 är fortfarande den mest förödande stadsbranden i svensk historia. Efter branden byggdes 600 stenhus upp på bara sex år och Stenstan är idag världens nordligaste stadskärna i kontinental byggnadstradition.

Världens största luciatåg…

Sundsvall har ett svårslaget världsrekord i Guinness Världsrekords. På luciadagen 2014 bildade mer än 15 000 Sundsvallsbor (officiella siffran är 10 500) ett gigantiskt fackeltåg över den nybyggda Sundsvallsbron.

En stad full av rekord…

Och på tal om Sundsvallsbron; med sina 2 109 meter så är den Sveriges längsta motorvägsbro.

Kalla officiell ambassadör…

Charlotte Kalla (på bilden nedanför) är officiell ambassadör för Sundsvall. Tillsammans med Yohio, skicrosstjärnan Anna Holmlund, Helen Sjöholm, Kevin Walker och innebandylandslagets Johan Samuelsson jobbar hon aktivt för att marknadsföra Sundsvall.

Den musikaliska staden…

Sveriges äldsta musikförening heter ”Pipeline” och driver rockklubb med samma namn i staden. Hela musikbranschen är en industri som sysselsätter 1 300 personer i stan.

10 fakta du antagligen inte visste om Kroatien

10 fakta du antagligen inte visste om Kroatien

Kroatien är en republik i centrala/sydöstra Europa och ett medlemsland i EU, Världshandelsorganisationen och försvarsalliansen Nato. Landet gränsar till Bosnien och Hercegovina och Serbien i öster, Slovenien i norr, Ungern i nordöst och Montenegro i söder. Kroatien...

10 fakta du antagligen inte visste om Egypten

10 fakta du antagligen inte visste om Egypten

Egypten, formellt Arabrepubliken Egypten, är en republik i östra Nordafrika, vid Medelhavet och Röda havet. Landet är ett populärt turistmål - framförallt för västlänningar - där framförallt pyramiderna i Giza är ett populärt mål att besöka. Nedan finner du tio fakta...

10 fakta du antagligen inte visste om Belarus

10 fakta du antagligen inte visste om Belarus

Belarus - tidigare mer känt som Vitryssland - är ett land i östra Europa. Fram till 1991, då Belarus frigjorde sig från det sönderfallande Sovjetunionen och utropade sin självständighet, hette landet Vitryska SSR och var en av Sovjetunionens förbundsrepubliker....