10 fakta du antagligen inte visste om Super Mario

06Oerhört komprimerat till 8-bit…
Super Mario Bros ligger på en 256 kilobit stor disk, vilket är 32 kilobyte, enkelt översatt. Det vill säga att spelet är kort sagt minimalt i storlek, och bara en enda JPG-skärmdump av spelet tar tre gånger så mycket plats som hela dess spel gör. Ganska imponerande, va?

07

Ljudelement är ofta samma på olika ställen i spelet…
Ljudet
av att bli skadad och hoppa ner i ett rör är exakt detsamma i Super Mario Bros för Nintendo 8-bit. Jag vet vad du tänker, att vi är helt ute och cyklar. Men det är faktiskt sant, att det låter olika beror på att hjärnan leker ett spratt med dig. Man uppfattar ljuden olika eftersom du är så inställd på att bli skadad eller att just gå ner i ett rör.

08Tekniskt sett är spelet fullt av mord…
Har du någon gång läst manualen till Super Mario Bros? Om inte, gör det inte heller! Den är ganska deprimerande, och en mörkare historia än man någonsin kan tänka sig vilar över spelet i fråga. I själva verket utövar Bowser och alla koopas svart magi, och har förvandlat hela ”Mushroom Kingdom” till stenblock, buskar och moln. Det vill säga, teoretiskt sett, att varje gång du krossar ett stenblock så tar du i själva verket död på någon från ”Mushroom Kingdom”. Kan du leva med detta, mördare?

09

Yoshi var tänkt att finnas med i 8-bitversionen – men fick inte plats…
Skaparen, Shigeru Miyamoto, ville från första början att Super Mario skulle rida på en dinosaurie. Men för dig som är riktigt insatt vet att Yoshi hade sin premiär med Super Mario först i Super Mario World till Super Nintendo, det vill säga hela sex år efter. Varför tog det sån tid, kan man undra, men i själva verket fanns inte teknologin för att få med Yoshi till Nintendo 8-bit. Det krävdes för mycket, vilket inte den klassiska Famicom klarade av.

010Spökstaden York…
Mario Party 8
till Nintendo Wii blev snabbt återkallat i hela Storbritannien på grund av ett felaktigt ord. Ordet ”Spastic”, som är väldigt stötande och olämpligt på brittiska, nämndes av en blå trollkarl vid namn ”Kamek”, då han sade: ”Magikoopa magic! Turn the train spastic! Make this ticket tragic!”. Spelet lanserades dock snabbt igen, inom loppet av en månad, och ordet ”spastic” hade ersatts med ”erratic”.

Nördigare än nördigast…?
Ansvarig utgivare för 10fakta.se har prytt ryggen med en pixlig Super Mario-tatuering. Utöver detta har han också döpt sin förstfödda son till Mario. Besatthet? Inte alls.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om Nintendo

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar