10 fakta du antagligen inte visste om sushi

Den moderna stilen av sushi som vi har idag skapades av Hanaya Yohei (1799-1858) år 1820 och såldes mestadels i snabbmatsstånd. Det ansågs som snabbmat eftersom denna typ av sushi inte fermenterades och kunde ätas direkt med fingrarna eller pinnar. Det var populärt att äta offentligt, som mellanmål eller till en film på biograferna. Trenden av rå fisk har vuxit sig stor i västvärlden, mycket tack vare att vi har blivit mer hälsomedvetna. Här är tio fakta som du absolut bör känna till innan du smaskar i dig av den råa fisken från Japan.



01) Under 700-talet var sushi så dyrt i Japan att det var helt OK att betala skatten med hjälp av sushi.

02) Sushi kan göras med antingen brunt eller vitt ris och rå eller tillagad fisk. Rå skivad fisk kallas för ”sashimi”.

03) De antika kockarna använda nori, eller rostad tång, för att binda riset och fisken tillsammans.

sushi1

04) Det är av japansk tradition att äta sushi med händerna, inte ätpinnar. Det är dock lämpligt att äta ”sashimi”, som är skivor av rå fisk, med pinnar. Det bör också ätas i en eller två tuggor. Ja, uppenbarligen är det mycket regler bara för att äta en liten bit rå fisk.

05) Sushiriset bör inte doppas i sojasås och det anses slarvigt tillagat om riset blir mättat och faller isär. Endast fiskdelen av rullen ska doppas. Dessutom anses det oartigt att ta bort fisken från riset för att doppa i såsen. En sushikock har genomgått en lång utbildning för att sätta samman fisken och riset.

06) Sushi handlar inte bara om smak. Det handlar även om att kunna balansera smaken. Fisken måste komplettera riset och vice versa. Om sushin saknar balans är det alltså inte en bra tillagad rätt. När sushin är balanserad kallas det för ”oishii” (som betyder ”läcker” på japanska).

07) Det må vara japansk från början, men cirka 99,99% av allt sushiris i USA odlas även i USA.

sushi2

08) Det finns sex olika typer av sushi: ChirashizushiInarizushiMakizushiNarezushiNigirizushi och Oshizushi. Du hade inga problem med att uttala dem, va?

09) Vanlig, billig fisk som används för sushi – såsom sardiner, makrill och taggmakrill – fångas in i ett nät för att sedan omedelbart placeras i iskallt saltvatten som både dödar och kyler dem.

10) Sushi fick sitt största genombrott i Sverige under 1990-talet, när människor blev mer hälsomedvetna. Den första sushin introducerades dock i vårat avlånga land redan 1979 på restaurang Seikoen i Stockholm.

BONUS) Den 18 juni är det internationella sushidagen!

 

Läs även
potatisfokus
10 fakta du antagligen inte visste om potatis

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar