Välj en sida

Europamästerskapen i fotboll är i full gång, och även om det hittills inte har varit några direkta skrällar eller överraskningar har vi åtminstone fått ta del av en rolig fotboll! Bortsett några huliganbråk då. Idag, klockan 18:00, spelar Sverige sin premiärmatch mot Irland. Därför tänkte vi på 10fakta.se att det är hög tid på att bjuda på lite läsning om det svenska fotbollslandslaget, som du kanske inte kände till sedan tidigare! Håll tillgodo!

Publikrekord mot Västtyskland…

Herrlandslaget största publikrekord på hemmaplan var mot Västtyskland år 1965. Hela 52 943 människor befann sig på arenan, men dessvärre fick Sverige stryk med 1-2.

Svenska bollspelsförbundet…

”Svenska Bollspelförbundet”, som idag heter ”Svenska Fotbollsförbundet” var ett av de sju länder som var med och grundade FIFA år 1904. Först två år senare, 1906, fick Svenska Fotbollsförbundet det namn vi känner till idag.

Sveriges första gräsplaner…

Först år 1909 anlades de första gräsplanerna i Göteborg och Stockholm. Innan dess spelade man på grus.

Första svenska officiella landskampen…

År 1908 spelade Sverige sin första officiella landskamp. Matchen ägde rum i Göteborg och spelade mot grannlandet Norge. Sverige vann med hela 11-3!

Gick dåligt i olympiska debuten…

I den olympiska debuten senare under året gick det dock avsevärt sämre – förlust med 1-12 mot England och 0-2 mot Nederländerna. Men vad gör det när man har utklassat grannlandet?

10 fakta du antagligen inte visste om baseboll

10 fakta du antagligen inte visste om baseboll

Baseboll är en lagsport som utövas med ett basebollträ, en basebollhandske och en boll. Sporten är som kanske bekant allra störst i Nordamerika och delar av Latinamerika. På senare år har sporten också börjat att växa sig större i delar av Östasien, med Japan, Taiwan...

10 fakta du antagligen inte visste om basket

10 fakta du antagligen inte visste om basket

Basket är ett lagbollspel med bl.a. olympisk status där en basketboll dribblas mellan motståndare och passas mellan lagkamrater för att till slut kasta eller skjuta bollen med händerna i den upphöjda korgen på respektive motståndares planhalva. Men detta visste du så...

10 fakta du antagligen inte visste om engelska Premier League

10 fakta du antagligen inte visste om engelska Premier League

Premier League, tidigare kallad FA Premier League, är en engelsk fotbollsliga, grundad år 1992. Premier League är den högsta ligan i det engelska ligasystemet. 20 klubbar spelar i Premier League varje säsong, varav de tre första blir direktkvalificerade till UEFA...

Notice: Undefined offset: 0 in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-includes/taxonomy.php on line 2078