10 fakta du antagligen inte visste om Swedish Match

År 2014 hade Swedish Match 4 395 anställda i över nio länder, med produkter som säljs i över 100 länder. Trots framgångssagan kantas snustillverkaren av exportproblem till andra EU-länder, som var ett av villkoren för Sveriges medlemskap i EU. Vi har tidigare gått igenom tio fakta om snus, och här kommer också tio fakta som du bör känna till om Sveriges största snustillverkare – Swedish Match!01Snus är den enda svenska konsumentprodukt som är förbjuden att exportera till andra EU-länder, men det är tillåtet att tillverka och exportera från alla andra EU-länder till Sverige. Detta trots att EU konstaterat att svenskt snus är 90-95% mindre skadligare än cigaretter och andra tobaksprodukter som är tillåtna i hela EU.

02

Swedish Match varken tillverkar eller säljer cigaretter, cigarettverksamheten avyttrades år 1999.

swedish-match4
03Snus omfattas av den svenska livsmedelslagstiftningen sedan 1971, och sedan 2016 är det lag på att snus tillverkat i Sverige inte får innehålla mer av vissa cancerframkallande ämnen än vad som är tillåtet i choklad.

04Swedish Match omsätter drygt fem miljarder kronor på snus globalt, vilket är mindre än marknaden för nikotintuggummi i Europa. De sex stora cigarettbolagens samlade årsvinst uppgår till 340 miljarder kronor.

swedishmatch1
05Snus var Sveriges åttonde mest exporterade livsmedelsprodukt under år 2014.

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar