10 fakta du antagligen inte visste om Sydafrika

Sydafrika är en republik i Afrika,  längst söderut på den afrikanska kontinenten. Sedan 1994 styrs landet efter demokratiska principer, då val med allmän rösträtt ersatte de rasistiska folkräkningsregler som införts under apartheid, vilka helt utestängde den svarta majoriteten (före 1984 även asiater och s.k. färgade, d.v.s. sydafrikaner av blandad härkomst). Landet i fråga bjuder på en innehållsrik historia, och här är tio fakta om Sydafrika som du kanske inte kände till!01) Sydafrika kallas för regnbågsnationen – men inte för deras öppenhet i HBTQ-frågor, utan för att landet i fråga har elva officiella språk.

02) Det finns inget land i världens som är så utbrett när det kommer till HIV. Enligt vissa forskare har hela en femtedel av befolkningen HIV eller Aids.

03) Drygt hälften av allt guld som någonsin utvunnits på jorden kommer från en och samma gruvområde i Sydafrika – Witwatersrand.

sydafrika1

04) En grupp av urinvånare i Sydafrika använder idag samma verktyg som arkeologer har funnit i grottor och gruvor – daterade 44 000 år tillbaka.

05) Rassegregering i landet påbörjades redan under koloniseringen av det holländska riket, likaså under britternas kolonisering av landet. Först år 1948 blev det en officiell lag, som sedan avskaffades igen först år 1991.

06) Sydafrika är ett av de få länder i den afrikanska regionen som aldrig har haft en statskupp. Nästan regelbundet under ett helt sekel har demokratiska val hållits.

07) Det finns ingen lag i Sydafrika som säger att du inte får montera eldkastare på din bil – dock måste de finnas där i syfte för att skrämma bort biltjuvar.

sydafrika2

08) Sedan år 1990 har cirka 1 000 vithyade bönder blivit mördade i Sydafrika. Detta är ett problem och en oro som varat länge, men först nu börjar det bli bättre.

09) Det finns en Android-app som hjälper dig att räkna ut hur många kor du behöver betala för din framtida fru. Snart kanske Tinder upptäcks?

10) Det finns ett 6 000 år gammalt träd i Sydafrika som är ombyggd till en bar i stammen. Mysigt!

BONUS) BonusLäs även
nelsonmandelafokus
10 fakta du antagligen inte visste om Nelson Mandela

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar