Välj en sida

Sydafrika är en republik i Afrika,  längst söderut på den afrikanska kontinenten. Sedan 1994 styrs landet efter demokratiska principer, då val med allmän rösträtt ersatte de rasistiska folkräkningsregler som införts under apartheid, vilka helt utestängde den svarta majoriteten (före 1984 även asiater och s.k. färgade, d.v.s. sydafrikaner av blandad härkomst). Landet i fråga bjuder på en innehållsrik historia, och här är tio fakta om Sydafrika som du kanske inte kände till!

11 officiella språk…

Sydafrika kallas för regnbågsnationen – men inte för deras öppenhet i HBTQ-frågor, utan för att landet i fråga har elva officiella språk.

HIV/Aids extremt utbrett i Sydafrika…

Det finns inget land i världen som är så utbrett när det kommer till HIV. Enligt vissa forskare har hela en femtedel av befolkningen HIV eller Aids.

Står för hälften av allt guld…

Drygt hälften av allt guld som någonsin utvunnits på jorden kommer från en och samma gruvområde i Sydafrika – Witwatersrand.

Rassegregering redan under kolonitiden…

Rassegregering i landet påbörjades redan under koloniseringen av det holländska riket, likaså under britternas kolonisering av landet. Först år 1948 blev det en officiell lag, som sedan avskaffades igen först år 1991.

Urinvånare använder 44 000 år gammal teknik

En grupp av urinvånare i Sydafrika använder idag samma verktyg som arkeologer har funnit i grottor och gruvor – daterade 44 000 år tillbaka.

10 fakta du antagligen inte visste om Berlin

10 fakta du antagligen inte visste om Berlin

Berlin är Tysklands huvudstad och landets folkrikaste stad med sina drygt 3,7 miljoner invånare. Det är också landets största stad sett till ytan med sina 892 kvadratkilometer. Nedan finner du dock lite roligare kuriosa om staden som åter blev enad efter Berlinmurens...

10 fakta du antagligen inte visste om Stockholm

10 fakta du antagligen inte visste om Stockholm

Stockholm är inte bara Sveriges huvudstad - utan även landets kulturella, politiska, mediala och ekonomiska centrum. I Stockholm kommun bor strax under 1 000 000 invånare, medan tätorten består av nästan 1 600 000 människor. I den östligaste delen av Stockholm börjar...

10 fakta du antagligen inte visste om Schweiz

10 fakta du antagligen inte visste om Schweiz

Schweiz, eller som det egentligen heter: Schweiziska Edsförbundet, är en förbundsrepublik i Europa. Landet har gjort sig känt för mycket, som bland annat skidåkning med sina höga berg, klockor, banker, choklad med mycket mer. De har likt Sverige haft en lång tradition...