10 fakta du antagligen inte visste om Sydney

Även om många tycks tro att det är Australiens huvudstad, så är Sydney huvudstaden i delstaten New South Wales och den mest folkrika staden i Australien. Det ligger på Australiens sydöstra kust vid Tasmanhavet. I juni år 2010 hade storstadsområdet en ungefärlig befolkning på 4,6 miljoner invånare, vilket motsvarar nästan Sveriges halva befolkning. Här är tio fakta som du bör känna till om ett populärt resmål!

01En annorlunda invigning…
Precis när bandet skulle klippas på Sydney Harbour Bridge år 1932, kom en man i militäruniform ridande på en häst, slog av bandet med sitt svärd och invigde bron i namnet på folket i New South Wales. Detta innan den officiella ceremonin egentligen ens hann börja. Mannen greps senare.

02Fick nytta av gamla mynt…
Efter att ha avvecklat de australiska 1- och 2-centmynterna år 1991, smältes de ner och användes till OS 2000 i Sydney som bronsmedaljer.

03Svensk skådis tog sin masterexamen i Sydney…
Den svenska Hollywood-skådespelaren Dolph Lundgren har en masterexamen i kemiteknik från University of Sydney, vilket också omnämns rättvist i filmen Expendables 2.

04

Tvingades bort från kända operahuset…
Den danska arkitekten Jørn Utzon, som designade det välkända operahuset i Sydney (se bild nedanför), tvingades bort från projektet och återvände därefter aldrig för att se sin drömbyggnad färdigställd.

05Tät kamp om huvudstaden…
Canberra (den australiensiska huvudstaden) börjades att byggas år 1908 (grundades 1913) bara för att städerna Sydney och Melbourne också ville vara huvudstad i Australien.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar