Välj en sida

Även om många tycks tro att det är Australiens huvudstad, så är Sydney huvudstaden i delstaten New South Wales och den mest folkrika staden i Australien. Det ligger på Australiens sydöstra kust vid Tasmanhavet. I juni år 2010 hade storstadsområdet en ungefärlig befolkning på 4,6 miljoner invånare, vilket motsvarar nästan Sveriges halva befolkning. Här är tio fakta som du bör känna till om ett populärt resmål!

En annorlunda invigning…

Precis när bandet skulle klippas på Sydney Harbour Bridge år 1932, kom en man i militäruniform ridande på en häst, slog av bandet med sitt svärd och invigde bron i namnet på folket i New South Wales. Detta innan den officiella ceremonin egentligen ens hann börja. Mannen greps senare.

Fick nytta av gamla mynt

Efter att ha avvecklat de australiska 1- och 2-centmynterna år 1991, smältes de ner och användes till OS 2000 i Sydney som bronsmedaljer.

Svensk skådis tog sin masterexamen i Sydney

Den svenska Hollywood-skådespelaren Dolph Lundgren har en masterexamen i kemiteknik från University of Sydney, vilket också omnämns rättvist i filmen Expendables 2.

Tvingades bort från kända operahuset

Den danska arkitekten Jørn Utzon, som designade det välkända operahuset i Sydney (se bild nedanför), tvingades bort från projektet och återvände därefter aldrig för att se sin drömbyggnad färdigställd.

Tät kamp om huvudstaden

Canberra (den australiensiska huvudstaden) börjades att byggas år 1908 (grundades 1913) bara för att städerna Sydney och Melbourne också ville vara huvudstad i Australien.

10 fakta du antagligen inte visste om Rumänien

10 fakta du antagligen inte visste om Rumänien

Rumänien är en republik i Östeuropa som gränsar mot Ukraina i norr, i öster till Moldavien och Svarta havet, i söder till Bulgarien, längs med floden Donau, och i väster mot Ungern och Serbien. Med lite drygt över 20 miljoner invånare utgör det ett av Östeuropas...

10 fakta du antagligen inte visste om Tibet

10 fakta du antagligen inte visste om Tibet

Tibet är sedan början av 1950-talet styrt från Peking, och de forna tibetanska områdena är idag indelade i den autonoma regionen Tibet, Qinghai och delar av provinserna Sichuan, Yunnan, Gansu och Xinjiang. Den centrala tibetanska administrationen - en exilregering...

10 fakta du antagligen inte visste om Venezuela

10 fakta du antagligen inte visste om Venezuela

Venezuela, som egentligen formellt heter Bolivarianska republiken Venezuela, är ett land i norra Sydamerika som gränsar till Brasilien, Colombia och Guyana. Landet har cirka 31 000 000 invånare och har sedan 1821 varit ett självständigt land från Spanien – 10 år efter...