10 fakta du antagligen inte visste om Syrien

Dagens Syrien har mer eller mindre blivit ett slagfält för hela världen, med soldater från nästan 34 länder som kämpar ett komplext nät av krig. Deras huvudsakliga fiende är Islamiska staten, där syrierna på senare tid vunnit mer och mer mark tillbaka. Många syrier har tyvärr fått sätta till flykten för att överleva kriget, och alla hoppas på en lösning av konflikten så snart som möjligt. Trots de krig som härjar är Syrien ett av de mest kulturella länderna på vår planet, och därför tänkte vi bjuda på tio fakta som du bör känna till om Syrien! 01) Staden Aleppo i Syrien har det äldsta citadellet i världen, och uppskattas till cirka 5 000 år gammalt.

02) Mellan syriska Aleppo till irakiska Ninevah finns en cirka 4 000 år gammal väg, som än idag är i bruk. Det är med andra ord den äldsta vägen vi vet om, som fortfarande används än idag.

03) De två stjärnorna i Syriens flagga representerar Syriens och Egyptens union med varandra.

syrien1

04) Bara cirka 25% av den totala markytan i Syrien är odlingsbar på grund av det varma och torra klimatet.

05) Syriens huvudstad, Damaskus, kallas också för staden Jasmine, och är en av de äldsta städerna på jorden, som fortfarande är befolkad. Staden Damaskus har även fått sitt namn efter damask, som är en form av bomullstyg, rik på utsökta mönster.

06) Den syriska flyktingkrisen är den värsta humanitära krisen sedan andra världskriget. Det påverkade djupt 13 000 000 invånare, som har tvingats fly eller möta förföljelse från religiösa fanatiker. Enligt Förenta Nationerna (FN) kommer det att kosta cirka 7,7 miljarder dollar att möta de akuta behoven hos de mest utsatta syrier (siffrorna är från 2016).

07) Internethacktivistgruppen Anonymous har förklarat krig mot Syrien. Eller rättare sagt mot den syriska elektroniska armén, på grund av landet censurlagar.

syrien2

08) Spår av ölliknande drycker har funnits i Syriens territorium som är 2 500 år f.Kr. gamla.

09) Palmyra, en stad full med historia och kultur, förstördes avsiktligt av den islamiska staten Levant på grund av dess polyteistiska statyer. Det var ett världsarv och var en minst sagt sällsynt pärla i den antika världen.

10) En gång i tiden var Syrien ett stort turistland. Men efter att inbördeskriget bröt ut har turism sjunkit med närmare 95%. Förhoppningsvis får landet åter sin turism tillbaka inom en snar framtid, för att alla ska kunna se de spektakulära och kulturella ting som landet har att bjuda på!

 

Läs även
kurdistanfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Kurdistan

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar