10 fakta du antagligen inte visste om Taj Mahal

Taj Mahal  är ett mausoleum i Agra i Indien, som mogulhärskaren Shah Jahan lät uppföra över sin älsklingshustru, Mumtaz Mahal. Bygget påbörjades 1632 och slutfördes omkring 1643. Många arkitekter var involverade i arbetet med Taj Mahal, men den persiska Ustad Ahmad Lahauri framstår som den som troligen haft det största inflytandet. Taj Mahal anses generellt vara det mest praktfulla exemplet på mogularkitektur, en stil som kombinerar element från persisk och indisk arkitektur. Det vita kupolförsedda mausoleet är den mest kända delen av monumentet av alla de olika byggnader som Taj Mahal består av. Byggnaden pryds av persisk kalligrafi. 1983 togs Taj Mahal upp på Unescos världsarvslista med motiveringen ”ett universellt beundrat mästerverk bland världsarv”. Den 7 juli 2007 utsågs Taj Mahal till ett av världens sju nya underverk. Men här är tio fakta om byggnaden som du däremot kanske inte kände till sedan tidigare!

01Bedragare sålde Taj Mahal…
En indisk bedragare vid namn Natwarlal sålde upprepade gånger Taj Mahal och parlamentet House of India tillsammans med dess 545 sittande medlemmar. Han dömdes till 113 års fängelse, men lyckades fly hela åtta gånger från olika fängelser under sin livstid.

02Kamouflerades under andra världskriget….
Under andra världskriget var Taj Mahal täckt med en enorm mängd byggnadsställningar (se bild nedanför), så att det skulle se ut som ett lager av bambu, vilket i sin tur skulle missleda fiendebombplan. Likaså var byggnaden kamouflerad under år 1971.

03Hög säkerhet…
Säkerheten är skyhög kring världsarvet. Den 12 november 2016 greps en amerikansk man för att ha flugit en drönare över byggnaden. Amerikanaren hade dock inget ont uppsåt i kikaren då han bara var intresserad av att ta privata flygfoton.

04

Tanke bakom de fyra minareterna…
De fyra styck 40 meter höga minareter som inramar huvudbyggnaden utformades för att falla bort från den dyrbara byggnaden om de mot all förmodan skulle kollapsa.

05Legos största byggnad…
Den Lego-förpackning som inkluderar flest klossar är inte Star Wars Millennium Falcon, som så många tror, utan är en kopia av världsarvet Taj Mahal. Dessa två blandas ofta ihop, då Star Wars Millennium Falcon fick mycket uppmärksamhet efter att ha byggts upp i stor skalaLegoland i Danmark. Om du har tid och pengar över till att bygga ihop en miniatyr av Taj Mahal från Lego, kommer du att få pussla ihop hela 5 922 klossar.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar