10 fakta du antagligen inte visste om Taj Mahal

06Kunde ha varit två identiska byggnader…
Man tror att Shah Jahan planerade att bygga en annan identisk byggnad med svart marmor på andra sidan av floden Yamuna som skulle vara ansluten med en bro till den ursprungliga byggnaden. Shah Jahan avled dock innan planerna kunde verkställas.

07

Världens då största diamant stals från byggnaden…
Världens en gång största diamant, Kohinoor (se bild nedanför), fanns tidigare inne i byggnaden. Britterna stal diamanten i samband med att de erövrade Indien. Än i dag har Storbritannien inte återlämnat den gigantiska diamanten.

08Teorier om att det byggdes som tempel – inte grav…
Det finns en populär högerriktad Hindu-teori att Taj Mahal faktiskt var ett tempel för guden Shiva, och inte ursprungligen en grav som byggdes av Shah Jahan.

09

Blir sakta, sakta grönfärgad med åren…
Den indiska regeringen jobbar hårt med att behålla byggnadens vita glans. Men ju mer tiden går, ju mer håller den på att färgas grön. Anledningen till att den håller bli att bli grönfärgad beror bland annat på föroreningar – men också avföring från småkryp.

010Omstridd kopia av byggnaden i Bangladesh…
Det finns en nedskalad kopia av byggnaden i Bangladesh. Bygget påbörjades år 2003 och kostade hela 53 000 000 amerikanska dollar. Mannen bakom skapelsen, herr Moni, säger att han fick idén redan 1980, efter att ha besökt Taj Mahal i Indien. Bygget har upprört den indiska regeringen, som har hotat med att stämma herr Moni för upphovsrättsbrott, då kopian kan locka till sig turister som ursprungligen hade i åtanke att besöka originalet

Shah Jahan var ättling till Djengis khan…
Kejsaren som ansvarade för bygget av Taj Mahal, Shah Jahan, var en direkt ättling till den mongoliske kejsaren Djengis khan.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om Vita Huset

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar