10 fakta du antagligen inte visste om tänder

Ett tandläkarbesök i Sverige är i princip dyrare än att ta flyget till Polen och få en full undersökning av en legitimerad tandläkare. Självklart spelar det in vad man har för ärende hos tandläkaren. Trots detta har Sverige en av världens vassaste tandvård, som också är gratis tills man fyller 25 år. Men hur mycket vet vi egentligen om våra tänder? Här följer tio fakta som du åtminstone bör veta innan du greppar tandborsten. 

01) Ytsidan av tändernas emalj är hela kroppens hårdaste material.

02) Människans första tänder, mjölktänderna, börjar att växa redan när fostret ligger i livmodern. De spricker dock inte upp förrän man är runt 6-12 månader. Men det hör inte till ovanligheterna att man föds med små tänder.

03) Hittills har ingen människa dokumenterats att ha samma uppsättning och mönster på tänderna som någon annan. Just din mun är med andra ord lika unik som dina fingeravtryck. Därför kan man också identifiera döda människor med hjälp av kroppens tänder och ett befintligt tandkort.

tander1

04) I snitt spenderar en människa 38,5 dagar på att borsta tänderna under sin livstid.

05) Många sjukdomar kan associeras med din orala hygien. Bland annat hjärtsjukdomar och diabetes.

06) En tredjedel av dina tänder sitter i tandköttet. Det vill säga att endast två tredjedelar av varje tands längd syns.

07) Om du får dina tänder utslagna efter en vild krogrunda, se till att ha tänderna i munnen tillsammans med mjölk. Detta håller tänderna vid liv längre. Sen skyndar du dig till närmsta tandläkare och hoppas på att tänderna går att sätta tillbaka.

tander2

08) Människan sköter oftast både hygien och behov i ett och samma rum – badrummet. Dock bör du förvara din tandborste på ett säkert ställe eftersom luftburna bakterier från toaletten gärna letar sig vidare till just din tandborste.

09) 1994 rymde en fånge från ett fängelse i West Virginia, USA, genom att dagligen kasta flourmedel på väggen tills den fräste sönder. Vi rekommenderar dock att du använder det i munnen istället, för att kompensera de 35% av tändernas yta som man ofta missar med en vanlig tandborste.

10) När man hade tandvärk i medeltida Tyskland var enda läkemedlet att kyssa en åsna. Lyckligtvis har vi idag kommit lite längre i forskningen.

Bonus) I snitt ler en kvinna 62 gånger på en dag. En man? Bara åtta gånger. Upp med smilbanden, män!

 

Läs även
BSABkalorierfokus
10 fakta du antagligen inte visste om bisarra sätt att bränna kalorier

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar