10 fakta du antagligen inte visste om tatueringar (del 2)

Tatuering innebär en beständig/permanent målning av huden genom penetration av nålar doppade i färg, en form av kroppskonst. Idag, precis som förr, kan tatueringar ha en mängd olika betydelser; allt från konst och kärlek till gängmedlemskap och status. Här följer del två om ytterligare tio fakta du verkligen bör känna till om just tatueringar!01Med stor sannolikhet var vi nordbor bland de första människorna som utsmyckade oss med tatueringar. Arkeologer har nämligen funnit verktyg i Frankrike, Portugal och Skandinavien som förmodligen användes för tatuering. Dessa är åtminstone 12 000 år gammal, eller från den tidpunkt som sägs vara i slutet av istiden.

02

Att avlägsna tatueringar från kroppen har blivit en mångmiljonindustri. Med tanke på den vetenskapliga och tekniska utvecklingen vi rör oss i var det bara en tidsfråga innan tekniken fanns tillgänglig. Idag anses laserkirurgi vara det mest effektiva och populäraste sätt att ta bort en tatuering på. Lasern penetrerar huden och bryter upp tatueringspigmenten, så att de kan ryckas bort naturligt av kroppens immunförsvar. Svart är den enklaste färgen att ta bort eftersom det absorberar mer laservågor. Grönt och gult är svårare att ta bort.

tatueringar2-2
03Grekerna lärde sig att tatuera av perserna och användes för att markera slavar och brottslingar, så att de kunde identifieras lättare om de flydde. Romarna lärde sig i sin tur av grekerna och tatuerade in ”fug” på pannan hos slavar, som var ett annat ord för ”flykting”.

04År 787 förbjöd påven Hadrian tatueringar av alla slag, även hos brottslingar och gladiatorer. Från denna punkt var tatuering praktiskt taget okänt i de flesta västeuropeiska länderna fram till 1800-talet.

tatueringar2-8
05Även om målningar som uppenbarligen representerar tatueringar syns på både män och kvinnor i egyptisk konst och statyer, har hittills alla tatuerade egyptiska mumier som upptäckts enbart varit kvinnor. Arkeologer tror att dessa tatueringar var en form av symboler för fertilitet, oskuld eller föryngring.

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar