10 fakta du antagligen inte visste om te

Enligt legenden upptäcktes te redan 2737 f.Kr. Den Kinesiska kejsaren Shen-Ning, känd som ”den gudomliga helaren” påstås ha upptäckt drycken när ett teblad av misstag blåste ner i hans gryta med kokande vatten i. På så vis ska te ha tillkommit, och idag dricks det te som aldrig förr – avsevärt mer än kaffe som dricks. Här är tio fakta som du bör känna till om du är en klassisk teknarkare!

01) Om du tycker att du redan har svårt för att välja tesort får du nog tänka om. Det finns nämligen cirka 1 500 olika tesorter världen över.

02) Bara i Storbritannien dricker man cirka 165 000 000 koppar te varje dag. På ett år blir det totalt cirka 62 miljarder koppar. ”Jag kan sluta när jag vill”.

03) Cirka 85% av all te som konsumeras i USA är inte den klassiska varma drycken, utan is-te.

te1

04) Kina är det land som producerar mest te i hela världen med sina 1 359 000 ton (2009). Indien hamnar på en andra plats med 979 000 producerade ton (2009).

05) Lipton Tea-fabriken i Jebel Ali, Dubai, producerar närmare 5 miljarder tepåsar per år.

06) Te är den mest konsumerade drycken i hela världen, efter vatten då, så klart.

07) Det tar mellan fyra till tolv år för en teplanta att producera säd. Det tar ungefär tre år innan en ny anläggning är redo att skörda.

te2

08) Juveleraraffären Boodles har handgjort en tepåse av diamant, som såldes för 15 250 dollar. Detta var utan tvekan den dyraste tepåsen som någonsin blivit såld i hela världen. Tepåsen innehåller 280 diamanter och används för att samla in pengar till en välgörenhetsorganisation för barn i Manchester, England.

09) Historiskt sett har te alltid setts som en hälsodryck, och gör än idag. Nyligen genomförda studier tyder på att te, särskilt grönt te, bidrar till att minska vissa former av cancer, hjälper mot dålig andedräkt, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, sänker blodtrycket, hjälper mot viktökning, dödar bakterier och virus, fungerar som en antiinflammatorisk kur och har nervskyddande kraft.

10) Cirka 75% av all te-konsumtion i världen är svart te.

BONUS) ”Svart te” kallas för ”rött te” i Kina.

 

Läs även
kaffefokus
10 fakta du antagligen inte visste om kaffe

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar