10 fakta du antagligen inte visste om The Terminator

The Terminator hade Sverigepremiär den 8 februari 1985 och tog hela det svenska folket med storm. Och ja, inte bara det svenska folket – hela världen. Filmen satte dessutom Arnold Schwarzenegger på kartan som en riktigt hård actionskådis och idag finns hela fem delar av filmerna släppta. Här är tio fakta som du bör känna till om den film som kom att förändra hela science fiction-genren. 01) Arnold Schwarzenegger tränade med vapen varje dag i över en månads tid för att förbereda sig för rollen i The Terminator. De första två veckorna av filmatiseringen övade han med vapenmontering med en ögonbindel tills han kunde det hela per automatik – likt en maskin. Schwarzenegger tillbringade flera timmar på skjutbanan, och övade med olika vapen utan att blinka eller titta på dem när de avfyrades eller skulle laddas.

02) Produktionen sköts upp i nio månader på grund av att Arnold Schwarzenegger höll på att spela in en annan film – Conan the Destroyer (1984). Under tiden ville regissören James Cameron givetvis arbeta, men tiden var för knapp för att påbörja någon annan film. Istället satte han sig och skrev ett manus; detta visade sig bli den kultförklarade filmen Aliens (1986).

03) I början av filmen när Sarah Connor (Linda Hamilton) tar emot ett meddelande på sin telefonsvarare är det faktiskt James Camerons röst vi hör. Flera år senare gifte sig Hamilton och Cameron också, men det hela slutade med skilsmässa.

terminator1

04) En eftermiddag under en paus i filmandet gick Arnold Schwarzenegger till en restaurang i centrala Los Angeles för att äta lunch, och insåg allt för sent att han fortfarande var sminkad som Terminator med ett saknat öga, sönderslaget käkben och köttslamsor över hela ansiktet.

05) O.J. Simpson var från början tänkt att spela Schwarzeneggers roll i The Terminator, men producenterna trodde att han var ”alltför trevligt”, och att publiken på så vis skulle ha svårt för att ta honom på allvar som en kallblodig mördare som helt saknade mänskliga känslor.

06) Arnold Schwarzenegger världsberömda replik ”I’ll be back” (”Jag kommer tillbaka”) skulle från början egentligen ha varit ”I’ll come back”.

07) Arnold Schwarzenegger ville från början spela rollen som Kyle Reese. Men James Cameron hade en annan idé och såg istället Schwarzenegger i huvudrollen i The Terminator. Cameron ska ha sagt till Schwarzenegger ”Den här filmen handlar inte om hjälten. Den handlar om The Terminator”.

terminator2

08) Sarah Connor är 19 år gammal i filmen. Detta nämns aldrig i filmen, men i uppföljaren, Terminator 2: Judgment Day (1991), säger Dr Silberman vid ett tillfälle att Sarah är 29 år gammal, även T-1000 kontrollerar Sarahs son, John Connors, som säger att han är 10 år gammal.

09) Enligt en intervju med Lance Henriksen från år 2008, hade James Cameron ingen agent och bodde i sin bil när han skrev manuset till The Terminator. Cameron hade faktiskt avskedat sin agent på grund av att han inte gillade idén om filmen. Nu i efterhand ångrar sig säkert agenten bittert.

10) Paramount Pictures var ett av de företagen som ville producera filmen. Men enligt kontraktet skulle i så fall inte James Cameron regissera filmen. På grund av detta tackade Cameron nej till erbjudandet från Paramount Pictures. Paramount skulle dock senare vara det företag bakom den femte filmen i serien, Terminator Genisys (2015).

 

Läs även
gameofthronesfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Game of Thrones

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar