10 fakta du antagligen inte visste om Texas

Den amerikanska delstaten Texas förklarade sin självständighet från Mexiko år 1836 och blev ett eget land fram till 1845, då det blev en amerikansk delstat. Texas är den enda delstaten i USA som får ha sin flagga lika högt upp som den amerikanska flaggan. Bortsett från att informera om att Texas är en väldigt varm plats bjuder vi här på tio fakta om den amerikanska delstaten som kan tyckas roligt att känna till.

01) Om Texas fortfarande hade varit ett eget land skulle det vara det sjunde största oljeproducerande landet.

02) Den lilla bygden ”Earth” i Texas är den enda by och/eller stad som heter ”Earth” på vår kära jord. Namnet gör sig dock roligare på amerikanska, eftersom Jorden översätts till ”Earth”.

03) I Texas är det fullt lagligt att skjuta en inbrottstjuv till döds.

texas1

04) Världens största koloni av fladdermöss finns belägen i Bracken Cave i Texas. Över hela 20 000 000 fladdermöss delar grottans mörka utrymme. Dags att flytta dit, Batman?

05) En av världens bredaste motorvägar kan du fara omkring på om du befinner dig i Texas. Som bredast är den hela 26 filer bred.

06) Under första världskriget år 1917 bjöd Tyskland in Texas till att attackera USA för att åter igen bli självständiga. Texas var då en delstat av USA och någon attack skedde givetvis aldrig.

07) Om du skulle hitta Storfot (Bigfoot) är det fullt lagligt att döda honom, enligt lagboken.

texas2

08) Dödsstraff har alltid varit ett omtalat ämne, och ibland förstår man varför. 1989 dömdes en man till döden i Texas. Det sorgsna var att fel man dömdes då han hade blandats ihop med den dömde som delade både namn, längd och ungefär samma kroppsbyggnad. Även till utseendet var de ganska lika varandra.

09) Det är mer sannolikt att du kommer att dö som knarklangare i Chicago, USA, än som en dödsdömd i Texas.

10) I Norge är ”Texas” ett slangord för ”galen”. Förhoppningsvis är inte alla Texas-bor galna.

 

Läs även
usafokus
10 fakta du antagligen inte visste om USA

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar