10 fakta du antagligen inte visste om filmen The Last Samurai

The Last Samurai (även känd som ”Den Siste Samurajen” på svenska) är en amerikansk-japansk film från 2003 i regi av Edward Zwick, med Tom Cruise, Ken Watanabe och Billy Connolly i rollerna. Filmen handlar om den amerikanske soldaten Nathan Algren (spelad av Tom Cruise), vars personliga och känslomässiga konflikter leder honom i nära kontakt med samurajer under Meijirestaurationen i kejsardömet Japan under 1876 och 1877. Har du möjligtvis sett filmen? Här är i så fall tio fakta som du garanterat inte kände till om den!

01Titeln syftar egentligen inte på Tom Cruises karaktär…
The Last Samurai, som titeln lyder, är plural på engelska och refererar egentligen till den sista klanen av samurajer – alltså inte bara Tom Cruises karaktär, Nathan Algren.

02År av träning innan filminspelningen påbörjades…
Det hör inte alls till ovanligheten att skådespelare tränar olika färdigheter innan en filminspelning. Tom Cruise tränade både japanska, svärdhantering och fäktning hela två år innan filminspelningen påbörjades.

03Spelades inte in i Japan…
Filmen utspelar sig i Japan och berör den japanska kulturen, vilket då kan tyckas ironiskt att det faktiskt spelades in i Nya Zeeland – precis som bland annat Sagan om Ringen gjorde.

04

Ken Watanabe introduceras till den västerländska publiken…
The Last Samurai var den första filmen där den japanska skådespelaren Ken Watanabe (till vänster på bilden nedanför) introducerades till den västerländska publiken. Detta var också den första filmen han var med i där han pratar engelskaKatsumoto, karaktären som han spelar i filmen, var dessutom baserad på en verklig historisk människa.

05Kunde ha blivit halshuggen…
Olyckor sker alltid – somliga milda, andra lite grövre. Under en fäktningscen halshöggs nästan Tom Cruise av misstag, av ett riktigt samurajsvärd.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar