10 fakta du antagligen inte visste om Tjernobyl06Varje hus och byggnad som har renoverats upp i staden sedan olyckan har en skylt på utsidan, där husets förra ägares namn står skrivet.

 

07

Fler än 5 000 000 ukrainska invånare bor i områden som än idag räknas som farliga, där radioaktiviteten påverkar deras hälsa.

tjernobyl3
08Många läkare i hela Östeuropa och Sovjetunionen rådde gravida kvinnor till att genomgå en abort för att eliminera chanser till barn med missbildningar, trots det faktum att strålningsnivåerna som kvinnorna utsattes för var för låg för att orsaka problem.

09

Trots att Green Peace uppskattar att cirka 93 000 cancerfall har lett till döden på grund av Tjernobylolyckan är det avsevärt mindre än vad forskare och läkare hade räknat med. Man trodde att nästan tre gånger fler skulle gå bort i cancer. Dock räknar Green Peace med att ytterligare cirka 60 000 fall av sköldkörtelcancer hos människor kommer att ske på grund av de radioaktiva utsläppen.

tjernobyl5
010200 ton av radioaktiva material finns kvar i Tjernobyl, och den sista reaktorn stängdes av så sent som år 2000. Man räknar på att det kommer att ta cirka 100 år innan allt det radioaktiva är borta från området.

 

Läs även
fororeningarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om föroreningar

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar