10 fakta du antagligen inte visste om Toy Story-filmerna

1995 hade den datoranimerade långfilmen Toy Story biopremiär, och att säga att filmen tog publiken med storm är nog en underdrift. Därefter har vi kunnat avnjuta ytterligare två uppföljare, och ganska nyligen utannonserade även Disney och Pixar att en fjärde film ligger under utveckling, som kommer att släppas 2018. Tills dess bjuder vi på tio fakta som du bör känna till om Woody och gänget!

01) Att Toy Story-filmerna tog lång tid att producera är det ingen fråga om. När Pixar producerade som mest lyckades de få ihop 3,5 minuter på en hel vecka.

02) Från början ville Tim Allen och Pixar att Jim Carrey skulle göra röstskådespelet för Buzz Lightyear, men den budget som de hade blivit tilldelade räckte aldrig till för att täcka Jim Carreys lön.

03) Även Billy Crystal blev tillfrågad att göra Buzz Lightyears röst, men tackade nej. Billy har efteråt sagt i en intervju efter att filmen haft premiär att det var hans livs största misstag.

toystory1

04) Till en början var inte namnet för filmen helt självklart, utan skulle egentligen ha gått under titeln ”You Are a Toy”. Likaså skulle Buzz Lightyear egentligen ha kallats för ”Lunar Larry”.

05) Hasbro förbjöd Pixar att animera den nyutkomna GI Joe-leksaken när de fick höra att han skulle sprängas i luften av grannpojken Sid, som det var tänkt från början. Istället valde Pixar att animera de gröna små soldaterna.

06) Siffran ”95” dyker upp i många scener i samtliga tre filmer. Detta gjorde man för att hylla år 1995, det vill säga det år som Toy Story hade premiär.

07) Många av de böcker som Andy har stående i bokhyllan i sitt rum har fått sina titlar efter några av Pixars kortfilmer (Adventures of Andre and Wally B., Knick Knack etc). Namnen som används som författare till böckerna är verkliga personers namn som jobbar på Pixar.

toystory3

08) Pixar presenterade en tidig version av filmen för Disney, men fick avslag direkt. Detta på grund av att huvudkaraktären Woody ansågs vara en komplett katastrofal och ett sarkastiskt svin som ständigt förolämpade de andra leksakerna. Pixar fick då skriva om manuset, vilket gick på en veckas tid, där Woody presenterades som mer glad, kärleksfull och populär.

09) Karaktären Andy är döpt efter Andries ”Andy” Van Dam, en professor som arbetade på Brown University och anses vara en pionjär som lärt ut många av Pixars anställda animationer.

10) Toy Story kostade cirka 30 miljoner dollar att tillverka, detta med en personalstyrka på 110 medarbetare. Detta kan jämföras med Lejonkungen, som kostade cirka 45 miljoner dollar att färdigställa med ett team på över 800 medarbetare.

BONUS) Innan arbetet med Toy Story 3 sattes igång rakade alla animatörer sina huvuden. Sexigt.

 

Läs även
StarWarsVIITFA-fokus
10 fakta du antagligen inte visste om Star Wars VII: The Force Awakens

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar