10 fakta du antagligen inte visste om Treo

06Inget att rekommendera för äldre heller…
Om du är äldre, ungefär över 75 år, bör du inte använda cox-hämmare – likt Treo – eftersom risken för biverkningar ökar med åldern. Risken för magsår och blödningar, liksom för hjärtsvikt och njursvikt, är stor i högre åldrar. Även ett fåtal tabletter kan i vissa fall orsaka dessa biverkningar.

07

Kan vara en livsfara om du dricker mycket alkohol…
Vi nämnde Treo kombinerat med alkohol tidigare, men när paracetamol tas om hand av kroppen och bryts ner i levern bildas vissa ämnen, som kroppen har förmåga att ta hand om utan att de orsakar några problem. Men om du har druckit mycket alkohol under en längre tid och dessutom ätit dåligt, kan kroppen vara så påverkad att den inte klarar att ta hand om dessa ämnen. Då kan paracetamol ge svåra leverskador, även om du följer doseringsanvisningen på förpackningen. Därför bör du aldrig ta paracetamol om du dricker mycket alkohol.

08Kan leda till astmaanfall…
Om du har astma eller kronisk nästäppa bör du inte använda cox-hämmare utan att rådgöra med läkare. Läkemedlen kan nämligen i sällsynta fall utlösa astmaanfall.

09

Kan bota bröstcancer…
Hittills har ingen punkt varit direkt positiv om läkemedlet – men det finns faktiskt en positiv punkt! En stor amerikansk studie visade att acetylsalicylsyra, den aktiva beståndsdelen i vanliga värkmediciner som Treo, Aspirin och Magnecyl, kan bota bröstcancer. Ett måttligt intag av acetylsalicylsyra minskade både dödligheten och risken för att sjukdomen återkom bland de som deltog i studien.

Kan leda till fosterskador…
Se upp med värktabletter som Treo som innehåller acetylsalicylsyra och ibuprofen om du är gravid. Studier från 2010 har nämligen påvisat att det kan leda till fosterskada hos barnet. Enligt Morten Søndergaard Jensen, forskare på Aarhus universitet i Danmark, kan värktabletten leda till en högre risk för att pojkar föds med missbildade könsorgan.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om Viagra

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar