Välj en sida

En tsunami, även kallad flodvåg, är en typ av vattenvåg som uppkommer vid en vertikal förskjutning av stora vattenmassor, i de flesta fall på grund av seismisk aktivitet på havsbottnen. Det beror på att det blir rörelser i marken. Den kanske mest omdiskuterade tsunami för oss svenskar är antagligen den som orsakade förödelse längs Indonesiens, Thailands, Burmas, Indiens, Somalias och Sri Lankas kuster i december 2004. Här följer tio fakta som du bör känna till om just tsunamis!

Tsunami kan uppstå av många anledningar…

En tsunami orsakas vanligen av en jordbävning, men kan också orsakas av vulkanutbrott, jordskred, snabba förändringar i atmosfärstrycket eller i värsta tänkbara fall en meteorit.

Utlöser en rad av stora vågor…

En tsunami är inte bara en enda stor våg, utan en serie av vågor som kallas för ett ”vågtåg”. Tidsperioden mellan vågorna kallas ”vågperioden” och kan vara mellan några minuter och upp till två timmar. Den första vågen är vanligtvis inte den starkaste, utan snarare de senare vågorna; som femte eller sjätte, brukar vara betydligt större.

Knappt synbara mitt på havet…

I den djupaste delen av havet är tsunamivågor ofta bara en halv till en meter höga. Seglare upplever oftast inte ens tsunamivågorna när de passeras under dem.

99% av alla dödsfall sker i tsunamins början…

Ungefär 99% av alla tsunamirelaterade dödsfall har inträffat inom en 40 mils radie av tsunamins ursprungsutbrott eller inom 30 minuter när tsunamin genererades. Följaktligen bör någon i ett kustområde som känner en stark jordbävning ta det som en naturlig varning om att en tsunami kan vara nära.

Världens största jordbävning…

En av de största jordbävningarna i historien inträffade cirka 160 kilometer utanför Chiles kust den 22 maj 1960. Bara 15 minuter efter 9.5-skalvet slog 25 meter vågor mot kusten. Femton timmar senare slog tsunamivågorna Hawaii och slutligen, 22 timmar efter jordbävningen, slog tsunamin Japan – 160 kilometer från var jordbävningen ägde rum.

10 fakta du antagligen inte visste om koldioxid

10 fakta du antagligen inte visste om koldioxid

Koldioxid, med den kemiska formeln CO2, är vid rumstemperatur en färglös gas. Den fyller viktiga biologiska funktioner och spelar en central roll för jordens växtlighet. Koldioxid är även en viktig växthusgas. Koldioxid används för många olika industriella...

10 fakta du antagligen inte visste om stränder

10 fakta du antagligen inte visste om stränder

Visst ser det helt underbart ut på bilden ovanför? Att kunna få ligga på stranden i solljuset och bara njuta! Just detta gör miljontals svenskar årligen, antingen någonstans i Sverige, eller rent av utomlands. Här är i alla fall tio fakta om stränder som kan vara kul...

10 fakta du antagligen inte visste om ekträd

10 fakta du antagligen inte visste om ekträd

Ekträd (Quercus robur) - som också kallas för skogsek, vanlig ek, sommarek och stjälkek - är en typ av lövträd tillhörande familjen bokväxter. Ek kan bli uppemot 1 000 år gamla och växer i stora delar av bland annat Europa. Men du som med stor sannolikhet är uppvuxen...