10 fakta du antagligen inte visste om tsunamis

En tsunami, även kallad flodvåg, är en typ av vattenvåg som uppkommer vid en vertikal förskjutning av stora vattenmassor, i de flesta fall på grund av seismisk aktivitet på havsbottnen. Det beror på att det blir rörelser i marken. Den kanske mest omdiskuterade tsunami för oss svenskar är antagligen den som orsakade förödelse längs Indonesiens, Thailands, Burmas, Indiens, Somalias och Sri Lankas kuster i december 2004. Här följer tio fakta som du bör känna till om just tsunamis!

01Tsunami kan uppstå av många anledningar…
En tsunami orsakas vanligen av en jordbävning, men kan också orsakas av vulkanutbrott, jordskred, snabba förändringar i atmosfärstrycket eller i värsta tänkbara fall en meteorit.

02Utlöser en rad av stora vågor…
En tsunami är inte bara en enda stor våg, utan en serie av vågor som kallas för ett ”vågtåg”. Tidsperioden mellan vågorna kallas ”vågperioden” och kan vara mellan några minuter och upp till två timmar. Den första vågen är vanligtvis inte den starkaste, utan snarare de senare vågorna; som femte eller sjätte, brukar vara betydligt större.

03Knappt synbara mitt på havet…
I den djupaste delen av havet är tsunamivågor ofta bara en halv till en meter höga. Seglare upplever oftast inte ens tsunamivågorna när de passeras under dem.

04

99% av alla dödsfall sker i tsunamins början…
Ungefär 99% av alla tsunamirelaterade dödsfall har inträffat inom en 40 mils radie av tsunamins ursprungsutbrott eller inom 30 minuter när tsunamin genererades. Följaktligen bör någon i ett kustområde som känner en stark jordbävning ta det som en naturlig varning om att en tsunami kan vara nära.

05Världens största jordbävning…
En av de största jordbävningarna i historien inträffade cirka 160 kilometer utanför Chiles kust den 22 maj 1960. Bara 15 minuter efter 9.5-skalvet slog 25 meter vågor mot kusten. Femton timmar senare slog tsunamivågorna Hawaii och slutligen, 22 timmar efter jordbävningen, slog tsunamin Japan160 kilometer från var jordbävningen ägde rum.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar