10 fakta du antagligen inte visste om ubåtar

Alla vet vi vad en ubåt är – en kortform av undervattensbåt. Det vill säga ett fartyg som kan färdas helt under vattenytan under långa sträckor. De flesta ubåtar tillhör olika örlogsflottor, men det finns även en hel del mindre ubåtar för civilt bruk, och likaså narko-ubåtar för smuggling. Just termen ”ubåt” är en militär förkortning, men har även i vardagligt språkbruk blivit den mest använda termen. Med detta sagt finner du nedan tio fakta som du antagligen inte kände till om just undervattensbåtar sedan tidigare!

01Pinsamt, Hubbard. Pinsamt…
Under andra världskriget ledde L Ron Hubbard en 68 timmars kamp mot två japanska ubåtar, som han hävdade till slut definitivt sänktes, helt utan tvivel. En analys kom senare fram till att det aldrig fanns några ubåtar i området. 

02Fullt av kärnvapen på havets botten…
En amerikansk nukleär ubåt som sjönk i djupt vatten under år 1968 ligger fortfarande vid botten av havet på en för regeringen känd plats. Kärnreaktorn och kärnvapnen ombord har aldrig återhämtats.

03USA kände sig hotade av Finland…
Pentagon fick kort sagt frispel på 1980-talet när de insåg att Finland hade, mot sina förväntningar, lyckats bygga två MIR-ubåtar som kunde dyka till 6 000 meters djup. De stängde ner hela den finska ubåtsindustrin genom att hota landet med sanktioner.

04

Kan teoretiskt stanna under vattnet i 25 år…
Den brittiska ubåten HMS Artful (på bilden nedanför) kan hålla sig nedsänkt under vattenytan i 25 år utan att behöva ta sig upp för luft.

05Pinsam händelse i Korea…
Under år 1998 fastnade en nordkoreansk ubåt och dess besättning i ett sydkoreanskt fiskenät. Ubåten kunde inte ta sig ur fiskenätet på egen hand och hjälp fick undsättas.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar