10 fakta du antagligen inte visste om ugglor

06Honorna i regel större än hanarna…
Hos de flesta arterna av ugglor är de kvinnliga ugglorna större, starkare och mer aggressiva än vad hanarna är. De är också vanligtvis mer färgstarka, vilket gör att du enkelt kan skilja en hona från en hane.

07

Saknar tänder…
Medan de flesta köttätare har skarpa tänder att äta sin mat med, saknar ugglor helt och hållet detta. Om de ska bryta sönder sitt byte/maten, använder de istället sina klor.

08Sväljer sina byten hela…
Efter att ha tagit och krossat sitt byte med sina klor, kommer ugglan antingen att äta bytet helt eller riva isär det beroende på dess storlek. Efter konsumtionen kommer ugglans matsmältningsorgan att komprimera de oförstörliga delarna (som päls och ben) och släppa det i form av en hårboll.

09

Ser efter sina starka barn i första hand…
Honorna kommer att välja sina starkaste och äldsta barn först. Det betyder att om det inte finns mycket mat, kommer de yngre, svagare och mindre barnen troligen inte att få något.

Har existerat i 70-80 miljoner år…
Arkeologer har kommit fram till att ugglor har existerat i åtminstone 70-80 miljoner år efter att ha tittat på de fossila kvarlevorna. En av de största ugglorna de hittade var Ornimegalonyx oteroi; den var ungefär 90 centimeter hög.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om pingviner

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar